Polise ahlaksız teklif

Haber Giriş : 26 Aralık 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de görevli yabancı polis irtibat görevlilerinin, ortak düzenlenen operasyonlar için ?dış yardım' teklifinde bulunması, emniyette krize yol açtı. Polis, itibarımızı zedeler diye teklifi reddetti

ABD Uyuşturucu ile Mücadele Teşkilatı (DEA) ile Alman ve Hollanda irtibat görevlilerinin müşterek düzenlenen operasyonlarda kullanılan muhbir ve diğer gizli görevlilere para ödülü ile masrafların karşılanmasını teklif etmesi polisin sert tepkisine neden oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü, ?Bu durum hem ülkemizin itibarını olumsuz etkileyecek, hem de tarafsızlık ve bağımsızlık içinde görev yapan teşkilatımızın dış etkilere açık olmasına neden olacaktır' diyerek teklifi geri çevirdi.

Genel Müdürlük, ?Dış yardım ve hibe alınmaması' konusunda 81 İl Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şubeleri'ne ?nota' niteliğinde bir yazı gönderdi. Ağır ifadelerin kullanıldığı uyarı yazısında şöyle denildi: ?Bilindiği gibi, uyuşturucu, gümrük ve silah-mühimmat kaçakçılığı yakalamalarında muhbir ve müsadirlere 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında ikramiye verilmektedir. Devlet Memurları Kanunu ve Emniyet Teşkilat Kanunu kapsamında da üstün başarı gösteren personel ödüllendirilmektedir. Ayrıca, Milli Bütçe imkanlarının yanı sıra, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadelede istihbari ve operasyonel faaliyetlerin zorunlu masrafları, KOM Daire Başkanlığı tarafından karşılanmaktadır.

İtibarımız zedelenir

Ancak, bu mücadelede, milli imkanların dışında, yabancı kaynaklardan yardım teklifleri de alınabilmektedir. Yardım tekliflerinin, ilgili mevzuat hükümlerine göre bakanlık onayı olmadan kabul edilmesi ise; hem ülkemizin itibarını olumsuz etkileyecek, hem de tarafsızlık içinde görev yapan teşkilatımızın dış etkilere açık olmasına sebebiyet verebilecektir. Bu nedenle, ülkemizde görev yapan yabancı irtibat görevlilerinden veya diğer kişi ve kuruluşlardan, kaçakçılıkla mücadelede yapılan masrafların karşılığı, ödül olarak, muhbirlere ve diğer yardımcı olanlara verilmek üzere, her ne ad altında olursa olsun, para, malzeme ve diğer herhangi bir şey alınmayacaktır.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber