İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Şehir plancıları da İş Güvenliği uzmanı olacak

Ak Partili 53 milletvekili İş Sağlığı kanununda değişiklik için kanun teklifi verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 16 Nisan 2013 22:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Şehir plancıları da İş Güvenliği uzmanı olacak

Ak Partili 53 milletvekili tarafından verilen kanun teklifinin Mecliste kabul edilmesi halinde "iç mimar, şehir plancısı, şehir ve bölge plancısı, endüstri ürünleri tasarımcısı, endüstriyel tasarımcı, peyzaj mimarı" gibi unvanlara sahp meslek mensupları da iş güvenliği uzmanı olabilecek.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifim gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 20/6/2012 tarih ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

"f) İş güvenliği uzmanı: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunlarını veya teknik elemanı,"

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GENEL GEREKÇE

20/6/2012 tarihinde 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 3. Maddesi birinci fıkrasının (f) bendinde yer alan "iş güvenliği uzmanı" tanımının aynı fakültelerden benzer eğitimleri alarak mezun olmalarına rağmen, bu meslek mensuplarını kapsamakta, bazılarını dışarda bırakmaktadır. Esasen mevcut düzenleme "mühendis, mimar veya teknik elemanı" kapsadığı hükme bağlanmıştır. Esasen burada kastedilen bütün mühendislik, mimarlık veya mühendislik-mimarlık fakültesi mezunlarıdır. Ancak mevcut tanım, yazım şekli itibariyle bu genel anlamı yansıtmamaktadır. Mesela iç mimar, şehir plancısı, şehir ve bölge plancısı, endüstri ürünleri tasarımcısı, endüstriyel tasarımcı, peyzaj mimarı gibi Unvanlara sahip meslek mensupları dışarıda bırakılmaktadır. Bu durum sık sık yargıya taşınmakta, farklı yargı kararlarıyla belirsizlik artmaktadır. Bu nedenle, eşitlik ilkesine aykırı olan ve mağduriyete yol açan bu hükmün değerlendirilmesi ve kastedilen kapsayıcılığı haiz bir düzenlemenin yapılması gerekmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1: Maddede iş güvenliği uzmanlığı tanımı kapsamında mühendis, mimar veya teknik elemanlar sayılırken, adı geçeiı meslek mensuplarıyla aynı fakülteden mezun olan iç mimar, şehir plancısı, şehir ve bölge plancısı, endüstri ürünleri tasarımcısı, endüstriyel tasarımcı, peyzaj mimarı gibi unvanlara sahip meslek mensupları dışarıda bırakılmaktadır. Düzenleme ile söz konusu eşitsizlik giderilmektedir.

MADDE 2: Yürürlük maddesidir.

MADDE 3: Yürütme maddesidir.

İŞ SAĞLIĞI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILAN FIKRANIN ESKİ HALİ

f) İş güvenliği uzmanı: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip mühendis, mimar veya teknik elemanı,

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber