Her 500 kişiden 465'i polis, öğretmen veya komutandan dayak yemiş

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Aralık 2005 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Eğitimciler Sendikası AR-GE kurulu eğitim uzmanları tarafından hazırlanan "7. Eğitim Bileşenleri Araştırma Raporuna" göre, Yaramaz çocukla başa çıkabilmek için şiddet kullanan kişilerin küçüklüğünde şiddet gördüğü belirtiliyor. Yani, çocuğa dayak, şiddeti öğretiyor.

Araştırma Raporu çerçevesinde görüştükleri 500 kişiden, 465'inin farklı nedenlerden dolayı; anne baba, kardeş, akraba, komşu çocuğu, sınıf arkadaşı, polis, öğretmen, komutan gibi kişilerden dayak yediğini belirten AR-GE Kurulu uzmanları, çocuğun yetiştirilmesinde veya eğitiminde kullanılan şiddetin, olumlu anlamda hiçbir zaman işe yaramadığını belirtti.

Uzmanlar, şiddet uygulanan çocuğun, istenilen davranışı sadece dayak riski devam ettiği sürece yerine getirdiğini vurgulayarak, "Dayak riskinin ortadan kalktığı hissedildiğinde, istenmeyen davranış tekrarlanır. Çocukların olumsuz davranışlarını değiştirmede, ceza yerine, ödüle yer verilmesi gerekir. Çünkü sürekli cezalandırılan çocuğun, bu hareketi neden yapmaması gerektiği ana fikrini alması zorlaşır" dedi.

Hazırlanan rapora göre, Çocuklar söyleneni değil, daha çok yapılanları örnek alıyor. Çocuklar çoğunlukla kendilerine vuran, kızan ve eleştiren birine başkaldırı gösteriyor ve onun dediklerini yerine getirmek istemiyor. Çocukların, disiplinin asıl amacı olan doğru ve yanlış ayırımını şiddet sebebiyle öğrenemediğini belirten raporda, "Dayak birçok negatif etkiye sahip olduğu gibi, kesinlikle çözüm oluşturmuyor. Dayak, çocuğa şiddeti öğretmesi yanında, toplumda şiddetin kanıksanması ve yerleşmesi tehlikesi de yaratıyor. Çocuğunu, öğrencisini, emri altındakileri ya da karısını döven, şiddet uygulayan birçok kişi, zamanında kendi de şiddete maruz kalmış oluyor. Şiddet, çocuğun hayal kırıklıklarıyla, sinirle, stresle ve depresyonla başa çıkabileceği daha ılımlı yolları öğrenmesini engelliyor.

Şiddetin ömür boyu devam eden olumsuz etkileriyle ilgili uyarılarda bulunan uzmanlar şöyle kaydetti;

Şiddet kullanarak, çocuğunuzun bedensel veya ruhsal olarak yaralanmasına neden olabilirsiniz. Çocuğunuzun gösterdiği yaramazlıklara, şiddet ve dayakla tepki gösteriyorsanız, bu sizinle ilgili çözülmesi gereken psikolojik bir problemin habercisi olabilir. Çocuğunuzun eline ya da poposuna vuracağınız sesli bir tokat yerine, sinirlendiğinizde masaya veya bir eşyaya vurmak, bağırmakta şiddet olarak kabul edilir. Küçük yaştaki çocuklara şiddet göstermek çocuğun iç dünyasında onulmaz yaralar açabileceği gibi, çocuğun idrak yeteneği geliştikten sonra bile şiddet, bağırmak ve fiziksel güç kullanmak tehlikelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber