Ölen sigortalının eşi ve kızlarına 12 maaş evlenme ikramiyesi

Haber Giriş : 27 Aralık 2005 11:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK ve T.C Emekli Sandığı arasında farklılık arz eden evlenme yardımı Bağ-Kur'da hiç yoktu. Artık hepsinde var ve eşit...

Şimdiki uygulamaya göre, T.C. Emekli Sandığı'nda; 5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu'nun 90'ıncı maddesi gereğince, "Evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş ve kız çocuklarla anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının on iki aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenir. Bunlardan evlenme tarihinden itibaren on iki aydan önce boşananlarla evliliğin "butlanına" veya feshine karar verilenlere yeniden aylık bağlanması halinde, ödenmiş bulunan evlilik ikramiyesinin on iki aydan eksik süreye ait kısmı tahsil edilinceye kadar aylıkları ödenmez."
Madde metninden de görüldüğü üzere memurun ölümü sonrasında T.C. Emekli Sandığı'ndan aylık bağlanan kızına, eşine ve anasına çeyiz parası verilmektedir.

SSK'da 506 Sayılı Kanun'un ek 12'inci maddesi gereğince, "Sigortalının ölümünden dolayı aylık ve gelir almakta olan hak sahibi kız çocuklarına evlenmeleri halinde bir defaya mahsus olmak üzere aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı evlenme yardımı olarak verilir. İki yıl içerisinde meydana gelen boşanma veya dul kalma halinde bu süre için tekrar aylık veya gelir ödenmez."
Madde metninden de görüleceği üzere SSK, T.C. Emekli Sandığı'nın aksine sadece yetim kıza çeyiz parası vermektedir ama verilen para 24 aylık tutar kadar olduğundan T.C. Emekli Sandığının verdiğinden fazladır.

Bağ-Kur'da
T.C. Emekli Sandığı iştirakçisi bir memur vefat ettiğinde geride kalan ve aylık alan, eşi, kız çocuğu ve anası evlendikleri takdirde çeyiz parası adı altında 12 aylık maaşlarını peşin alabiliyorlar ve benzer şekilde SSK'lı bir yetim kız da evlendiği takdirde almakta olduğu yetim aylığının 24 katını çeyiz parası olarak alabilirken, Bağ-Kur'lu dul, yetim evlendiği takdirde aylığı kesiliyor ama çeyiz parası bile alamıyor.

Tasarı Ne Getiriyor?
Tasarıya göre, gelir veya aylık almakta iken evlenen eş ve çocuklara bir yıllık gelir veya aylıkları tutarında evlenme yardımı getiriliyor. Tasarı aynen kanunlaşırsa, T.C. Emekli Sandığı'ndan oğlu veya kızı üzerinden aylık alan analara verilmekte olan evlilik yardımı kalkacak ama bugüne kadar çeyiz parası denilen evlenme yardımını alamayan Bağ-Kur'luların eşleri ile çocukları da evlenme yardımı alacaktır. Ayrıca yeni bir uygulama olarak bugüne kadar sadece kız çocuklarına verilen evlenme yardımından tasarıdan sonra erkek çocuklar da yararlanacaktır. Öyleyse,
-T.C. Emekli Sandığı'nca analara verilen evlilik parası kalkacak,
-Sadece kızlara değil, erkek çocuklara da evlilik parası gelecek, -Bağ-Kur'lunun eşi ve çocukları da evlilik parası alabilecek.

Cenaze Yardımı (Parası) Artıyor...
Mevcut uygulamaya göre,

* SSK'lı vefat ederse ailesine veya cenazeyi kaldıran kimselere 200.50 YTL.,

* Bağ-Kur'lu vefat ederse 167.87 YTL. ve

* Memur vefat ederse 761.90 YTL. para verilmektedir.

* Tasarı ile cenaze yardımı parası asgari ücretin üç katı oluyor.

* Velhasıla şu anda asgari ücret "488.7 YTL olduğuna göre üç katı, 1466,1 YTL. olacaktır ki şimdiki rakamlara göre epey yükseltilmiştir.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber