Kanserde erken teşhis hayat kurtarıyor

Meme kanserinde erken tanının hayat kurtaracağı belirtildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Sağlık ve Hıfsızsıhha Müdürlüğü ile Bağcılar Belediyesi ortaklaşa “Meme Kanseri ve Kendi Kendine Muayenesi” konulu bir seminer düzenledi. Seminerde konuşan Sağlık Uzmanı Hülya Mutlu, “Her ay doğru olarak uygulanan meme muayenesi erken dönemde meme kanserinin saptanması için en ucuz, basit, güvenilir ve etkili yöntemdir” dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Nisan 2013 18:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bağcılar Belediyesi Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen seminerde konuşan Sağlık Eğitim Uzmanı Hülya Mutlu, meme kanserinde erken tanı ve teşhisin çok önemli olduğunu söyledi. Kanserin belirtileri üzerinde duran Mutlu, şöyle konuştu: “Kanser vücudumuzda elle hissedilen şişlikler, siğil ve benlerde belirgin değişiklik, beklenmeyen kanama ve akıntılar, uzun süren ses kısıklığı ve öksürük, uzun süren iyileşmeyen yaralar, yutma güçlüğü veya hazımsızlık, tuvalet alışkanlıklarında ani değişiklik ve açıklanamayan kilo kayıpları kanser belirtilerdir.”

Meme kanserinin belirtilerinin neler olduğunu anlatan Mutlu, şunları söyledi: “Memede kitle, meme başında kalınlaşma, kızarıklık veya yara oluşması, memede çökme olması, meme başlarının pozisyonlarında değişiklik olması, akıntı olması ve memede portakal kabuğu görünümünün oluşmasıdır.”

Kişinin kendi kendine aylık muayene yapabileceğini belirten Mutlu, yıllık doktor muayenesinden geçilmesi gerektiğini anlattı. Meme kanserinin erken tanısında kişinin kendi yapacağı muayenenin önemli olduğunu vurgulayan Hülya Mutlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Memede fark edilen her değişiklik, şişlik veya kitle kanser olmayabilir. Her ay doğru olarak uygulanan meme muayenesi erken dönemde meme kanserinin saptanması için en ucuz, basit, güvenilir ve etkili yöntemdir. Meme kanserinde erken tanı memenizi ve hayatınızı kurtarır.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber