Kayıtdışı cep telefonları bayram sonu susacak

Haber Giriş : 28 Aralık 2005 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, kayıt altına alınmayan birkaç yüz bin cihazın bayram tatilinden sonra bloke edileceğini söyledi

Telekomünikasyon Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, kayıtdışı cep telefonlarından yaklaşık 18.5 milyonunun kayıt altına alındığını, 1 milyonun üzerinde cep telefonunun ise şüpheli kategorisinde 'gri liste'de olduğunu belirtti. Kayıt alüna alınmayan şüpheli telefonların sıkı kontrolden geçirildiğini belirten Acarer, kayıt alüna alınmayan birkaç yüz bin telefonun Kurban Bayramı tatilinden sonra bloke edilerek, görüşmeye kapatılacağını söyledi. Acarer, şöyle konuştu:

"Rakamsal olarak 18.5 milyon civarındaki telefonu kayıt altına aldık, l milyonun üzerinde telefon şu anda 'gri liste'de. Bununla ilgili son kontroller yapılıyor. Bunlar ayıklandıktan sonra tekrar GSM operatörlerine göndereceğiz. Kanımca birkaç yüz bin telefon bloke edilecek ve bu sayının bununla sınırlı kalacağım düşünüyorum. Yaklaşık 20 milyon makineden bahsediyoruz, l milyon şüpheli cihaz kaldı ki o daha da düşecek. 20 milyonda 1 milyon, kayıtdışı makinelerin yüzde 95'inin kayıt altına alındığı anlamına
geliyor. Sadece yüzde 5'i 'gri liste'de. Bu rakam yüzde 2 veya 3 olarak kapanabilir."

Kayıt işlemleri öncesinde 6 milyona yakın IMEI numarası kopyalanmış telefonla karşılaşıldığını dile getiren Acarer, "Bugün 43 milyon GSM abonesi var. 35-36 milyon fiili kullanıcı demektir bu. Bu fiili abonenin 20 milyon cep telefonu kayıtdışı görünüyordu. Bu rakam, kullanılan telefonların tam yüzde 60'ı demektir ve ciddi bir rakamdır" diye konuştu.

Hata olursa açılacak
Acarer, kullanılmadığından emin olunan telefonları belirledikten sonra şüphelenilenlerin tekrar sorgulanacağını, son görüşme bilgileri doğrultusunda görüşmeye kapatılıp kapatılmayacağına karar verileceğim belirtti. Hata olursa söz konusu telefonları tekrar görüşmeye açabileceklerini ifade eden Acarer, "Şu ana kadar yaklaşımımız, Abone mağduriyetine yol açmayalım' şeklinde oldu. Ama bundan sonra cep telefonu alacaklardan mutlaka kayıtlı olduğunu kontrol ermelerini rica ediyorum" diye konuştu.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber