'BTK Demiryolu inşaatı bugün yarın başlar'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, son günlerde gündeme sık sık getirilen Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Nisan 2013 20:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kars'a bir takım açılışlar yapmak üzere gelen Müsteşar Habip Soluk, valilik ziyaretinde BTK'da iki sorun olduğunu ve bunları giderdiklerini söyledi. Soluk, "3 devletin cumhurbaşkanlarının anlaşmasıyla temeli atılan bir güzergah olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nda 2 tane talihsizlik yaşandı. Bunun bir tanesi Gürcistan tarafından proje revizyonuna girilerek, bir diğer talihsizlikte arazideki zemin sıkıntısı ve eğim nedeniyle bizde yaşandı. Tek güzergah olarak ihale edilen, Pekin'i Londra'ya bağlayacak olduğu için çift kata çıkarılması kararı projelendirilmiştir. Dolayısıyla ikbal ihalesine gittik, bizim ihalemiz 2012 Mart ayında bitmesine rağmen yapılan şikayetler ve benzeri sorunlar derken uzun bir süreç aldı, sözleşmesini yaptık ve bugün yarın başlanacaktır" dedi.

"PARA SIKINTISI NEDENİYLE DURAN HERHANGİ BİR İNŞAATIMIZIN OLMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

Para sıkıntısı nedeniyle duran herhangi bir inşaatımızın olması söz konusu değildir diyen Soluk, "Hakikaten bizler yatırım için krizin olduğu 2009 dönemi de dahil il adına yatırımlarımız büyüyerek gitmiştir. Bu sene karayollarında kullanacağımız veya bakanlık olurunda kullanacağımız yatırım rakamlarını hesapladığımız ve kendimizin planladığı yedek ödeneklerle birlikte 20 katrilyonun üzerinde bir rakamdır. Para sıkıntımız yoktur ama üretilmeyen bir işin bedelini de ödeme lüksümüz yoktur. Buradaki tek şey ihale mevzuatı, Kamu İhale Kurulu'na (KİK)olan şikayetler nedeniyle bir gecikme söz konusudur" diye konuştu.

Lojistik alan konusunda projeye sokulan illerden biri kendi memleketi olan Sivas, bir diğeri ise Kars olduğunu belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, şunları söyledi:

"Fakat bu iki ilimizde de lojistik alanında adım atamadık. Bunun sebebi de Kars demiryolu ağı birleşme noktasıyla bir aktarma merkezi olacak. Dolayısıyla bu aktarma merkezindeki Lojistik Merkez'e kurulacak alanın ne kadar olacağı çalışmaları Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü tarafından etütleri yapılıyor. Bizim şu anda Kars'ta tarımsal ve hayvansal gıdalarda sevk edilen yükün 250 bin ton civarında olduğu gerçeği var. Şu andaki yükleme merkezlerinin şehir merkezinde olmaları nedeniyle bu yerlerin şehir merkezinden alınarak demiryolunda da aktarma merkezi görevi yapacak bir alan tespiti yapılacak ve tahmin ediyorum ki Temmuz gibi Devlet Demir Yolları'mız valimizin kapısını çalacaktır ve varsa hazine arazisi, yoksa kamulaştırma suretiyle böyle bir tespit yapacaktır. Her şey Karslı hemşerilerimizin gönlüne göre olması için üzerimize düşen her şeyi her zaman yapmaya hazırız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber