PKK'nın çekilme açıklamasına gelen ilk tepkiler

Murat Karayılan, Kandil'de düzenlediği basın toplantısında geri çekilme sürecinin başladığını açıkladı.

Haber Giriş : 25 Nisan 2013 16:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
PKK'nın çekilme açıklamasına gelen ilk tepkiler

AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, PKK'nın çekilme kararıyla ilgili, "Bundan sonra silahların değil dost ellerin birbirini tutması konuşulacaktır" dedi.

Meclis'te gazetecilerin, PKK'nın çekilme kararıyla ilgili değerlendirmesini sorması üzerine Bahçekapılı, şunları söyledi:

"Çözüm sürecinin içindeyiz. Hassas bir dönemdeyiz. Herkesin konuşmasına, ağzından çıkan her kelimeye dikkat etmesi gerekir. Çekilme de oluyorsa buna sevinmekten başka bir şey gelmez elimizden. Bundan sonra silahların değil dost ellerin birbirini tutması konuşulacaktır."

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kandil'in açıklamalarını, "Bir görelim bakalım beraber izleyelim" sözleriyle değerlendirdi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun'la Meclis'te yapacağı görüşme öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Kandil'deki açıklamaya ilişkin Çağlayan, "Ben bu süreci şu anda bilmiyorum. Bir görelim bakalım, beraber izleyelim" dedi.


İNCE: "DEĞİŞTİRİN YOKSA GELİRİM HA" DİYORCHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Öcalan'ın ve Karayılan'ın yol haritasının belli olduğunu ancak Başbakan'ın, hükümetin yol haritasının belli olmadığını; Başbakan'ın hükümetin ne istediğini bilmediğini söyledi.

Kandil'de yapılan açıklamalarla ilgili düşüncelerinizi yazın yayınlayalım.

MESAJINIZI YAZIN YAYINLAYALIM

İnce, "Hükümet PKK'yı öyle bir noktaya getirdi ki, bu devletle ön devlet görüşmesi oldu, o konuma soktular" dedi.

Çekilme, yeni bir anayasa ve silahların bırakılması olarak üç aşamalı bir süreçten söz eden Karayılan'ın anayasa talebine İnce, "Silahların gölgesinde anayasayı, yasaları

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, bugün terör örgütünün Türkiye'ye şart koşma mertebesine yükseltildiğini belirterek, Karayılan'ın beğenmedikleri bir Anayasa yapılması durumunda can almaya, kan akıtmaya devam edecekleri mesajı verdiğini söyledi. Bal, "Türkiye'yi bu hale getirenler utansınlar, Allahlarından bulsunlar" dedi.

MHP'den ilk tepki Genel Başkan Yardımcısı Bal'dan geldi. Bal, Kandil'de yapılan açıklamanın bütün medyanın dikkatini çekecek şekilde planlandığını; terör örgütüne itibar kazandırılarak Türk devletinin geleceğinin ciddi şekilde tehlikeye atıldığını vurguladı. AKP'nin bu tavrıyla Türk devletini terör örgütünün tehdit ve şartlarına mahkum hale getirdiğini savunan Bal, PKK çekilmeden önce Türk Silahlı Kuvvetleri'nin silahlı unsurlarının Güneydoğu Anadolu Bölgesinden çekildiğini ifade etti. İkinci olarak silahlı kuvvetlerin Türkiye'nin varlığını ve bekasını koruyabilme iradesinin ortadan kaldırılarak, terör örgütünün meşrulaştırıldığını kaydeden Bal, "Üçüncü olarak da terör örgütü Türkiye'ye şart koşma mertebesine yükseltilmiştir" dedi.

"Verilen veya alınan bir şey yok"

Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can, PKK'nın 8 Mayıs'ta çekilme kararını yorumladı.

Açıklamada çekilme sürecinin bağımsız heyetler tarafından gözlemleneceği vurgusu yapılıyor. Mecliste bir komisyonu kuruldu bu süreci izlemek için. Ayrıca TSK 'nın da kendi içinde böyle bir heyet kurduğunu biliyoruz. Kademeli olarak çekilecekleri için önümüzdeki haftalar bizim için önemli olan. Bugün itibariyle bundan sonra bu süreç devam Türkiye'nin çoktan beri yapmak istediği ve hayata geçirmek istediği demokratikleşme hayata geçirilmek isteniyor. Bir taraftaTürk milliyetçiliği bunun karşısında ne verildi diye sorgulama yaparken ve aynı şekilde de öbür taraftan da bir şey alma karşılığında çekilme söz konusunu olmadığını görüyoruz. 4-5 ay önce hiç birimiz bu kadar umutlu olamazdık. Bugün gelinen aşamada, 1999'da PKK bir kez daha çekilmişti ama o zaman bu kadar kapsamlı bir süreç yoktu. Bizim gerçekten bu topraklarda yaşama arzusuna inanmamız gerekiyor. Gerçekçi bir şekilde bu yaşananların herkes için faydalı olduğuna inanıyorum.

Asıl süreç bundan sonra başlıyor"

Yazar Muhsin Kızılkaya çekilme kararını değerlendirdi.

Tam planlanıldığı gibi devam ediliyor bu süreç. Baştan itibaren aslında süreç bugün başladı. Başbakan adına çözüm süreci dediği süreç bugün başladı. En önemlisi bir koşul konulmuş olmaması. Zaten en baştan itibaren söyleniyordu. Asıl hikaye bundan sonra başlıyor. Hakikatten örgütten ne istedilerse yaptılar. Rehineleri serbest bıraktılar. Bugünde koşulsuz çekilme kararı aldılar. Bugünden itibaren örgütten çok radikal bir hamle beklemek anlamsızdır. Bu sareci devlet çok iyi değerlendirirse sonbahara doğru tamamen silah bırakma meselesini konuşacağız. Kandil'in yapacağı şey bekleme noktasıdır. Anayasaya baktığımız zaman hemen yapılacak şeyler değil şimdiye kadar gördüğümüz kadarıyla partiler arasında uzlaşmayla anayasa yapılacağı pek görülmüyor. Anayasa'dan önce Türkiye'nin yapması gereken önemli şeyler var. Barajın düşürülmesi, seçim kanunu var, siyasi partiler kanunu var ve tutuklu KCK'lıların meselesi var. Şiddete bulaşmamış insanlarında durumunu netliğe kavuşturan durumlar vardır. Anayasa bugünden yarın yapılacak bir şey olmadığından dolayı anayasadaki anti demokratik yasaların temizlenmesi sürecine yoğunlaşmak gerekiyor. Yılbaşı doğruda yeni Anayasa tamamen şekillenmiş olabilir.

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber