Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Haber Giriş : 29 Aralık 2005 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MADDE 1 ? 25/3/2004 tarihli ve 25413 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme Yönetmeliğinin adı "Adalet Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 1 ? Bu Yönetmeliğin amacı, liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak Adalet Bakanlığı personelinin görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları belirlemektir."

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 2 ? Bu Yönetmelik, Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilâtında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak görev yapan personelden 5 inci maddede belirtilen görevlere görevde yükselme ve unvan değişikliği suretiyle atanacakları kapsar.

Ancak; Türkiye Adalet Akademisi, Adlî Tıp Kurumu Başkanlığı, Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri personeli ile icra müdür ve yardımcısı kadrolarına yapılacak atamalarda bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz."

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 5 ? Bu Yönetmelik kapsamında görevde yükselme ve unvan değişikliğine tabi kadrolar aşağıda belirtilmiştir:

Görevde yükselmeye tâbi kadrolar:

a) Yönetim Hizmetleri Grubu;

1) Bilgi İşlem Müdürü, Okul Müdürü, Şube Müdürü, Yazı İşleri Müdürü, İdari İşler Müdürü,

2) Okul Müdür Yardımcısı,

3) Şef, Koruma ve Güvenlik Şefi.

b) Araştırma ve Plânlama Hizmetleri Grubu;

Eğitim Uzmanı, APK Uzmanı, Araştırmacı.

c) Bilgi İşlem Hizmetleri Grubu;

1) Çözümleyici,

2) Çözümleyici Yardımcısı, Programcı.

d) İdarî Hizmetler Grubu;

1) Sayman, Ayniyat Saymanı,

2) Bilgisayar İşletmeni, Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Programcı Yardımcısı, Zabıt Kâtibi, Memur, Ambar Memuru, Satınalma Memuru, Daktilograf, Veznedar, Emanet Memuru, Tebligat Memuru, Santral Memuru, Sekreter, Koruma ve Güvenlik Görevlisi, İnfaz ve Koruma Memuru, Şoför.

e) Yardımcı Hizmetler Grubu;

Teknisyen Yardımcısı, Hizmetli, Mübaşir, Aşçı, Kaloriferci, Bekçi, Dağıtıcı, Laborant Yardımcısı.

Unvan değişikliğine tâbi kadrolar:

Kütüphaneci, Mütercim, Mühendis, Mimar, İstatistikçi, Öğretmen, Çocuk Eğitimcisi, Eğitim Rehberi, Biyolog, Sosyal Çalışmacı, Psikolog, Pedagog, Sosyolog, Hemşire, Sağlık Memuru, Laborant, Tekniker, Teknik Ressam, Teknisyen."

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Gruplar arası geçişler ve unvan değişikliği

Madde 6 ? Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde düzenlenmiş olan görev grupları arasındaki geçişler aşağıdaki esaslar çerçevesinde yapılır:

a) Aynı ana görev grubundaki alt görev grubunun kendi içinde kalmak kaydıyla, sınav yapılmaksızın ilgili personelin isteği ve atanılacak kadronun gerektirdiği özellikleri taşımak şartıyla diğer görevlere atama yapılabilir.

b) Ana gruplar arası görevde yükselme niteliğindeki geçişler ve alt gruptan üst gruplara geçişler, görevde yükselme eğitimi ve sınavına tâbidir. Ancak, Bakanlıkta veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında daha önce bulunulan görevler ile bu görevlerle aynı düzeydeki görevlere veya alt görevlere, görevde yükselme eğitimi ve sınavına tâbi tutulmadan atama yapılabilir.

c) Unvan değişikliğine tâbi kadrolara geçişler, ilgili kadro için düzenlenen unvan değişikliği sınavı sonucuna göre yapılır.

Atamaları, adalet komisyonunca teklif edilenlerin atama işlemleri Bakanlık onayı ile tamamlanır."

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (B) bendinin 2/b ve 4/b alt bentleri sırasıyla aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"b) Son üç yılı Bakanlık merkez teşkilâtında olmak üzere şef, mühendis, mimar, istatistikçi kadrolarında toplam en az sekiz yıl hizmeti bulunmak,"

"b) 5 inci maddenin ikinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendinde bulunan kadrolarda toplam en az sekiz yıl hizmeti bulunmak,"

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 10 ? Yazı işleri müdürlüğü ve idari işler müdürlüğü için, görevde yükselme eğitimine alınacaklar, bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen şartları taşımaları halinde sınav kurullarınca müracaat sayısına bakılmaksızın, bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinin (b) ve (h) bentlerinde yer alan konulardan, yazılı olarak yapacakları ön eleme sınavına tâbi tutularak belirlenebilir. Ön eleme sınavı yapılmasına Bakanlık karar verir.

Yukarıda belirtilen unvanların dışında kalanlar ile ön eleme sınavında 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alanlar bu Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen şartları taşımaları halinde Yönetmelik ekindeki Değerlendirme Formunda yer alan kriterler esas alınarak toplam puanı en fazla olan personelden başlamak üzere atama yapılacak kadro sayısının üç katını geçmeyecek şekilde seçilir. Yapılan puanlama sonunda eşitlik olması halinde sırayla, hizmet süresi fazla olan ve son sicil notu yüksek olana öncelik verilir.

Adalet komisyonlarının merkez ve mülhakatından yapılan başvurulardan, aranan şartları taşıyan münhal kadronun üç katı kadar aday bulunmaması halinde eksiklik için diğer adalet komisyonlarından başvuranlar değerlendirmeye alınır. Aynı unvan için birden fazla yere yapılan başvurular geçersiz sayılır.

Görevde yükselme eğitimine seçilenlerin listesi ile değerlendirme formları başvurunun bitiş tarihinden itibaren en geç beş gün içinde Eğitim Dairesi Başkanlığına gönderilir."

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Ancak, ilgililere zorunlu hallerde en fazla 10 saate kadar mazeret izni verilebilir. Kanunen verilmesi gerekli olan izinlerde bu süre şartı aranmaz."

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bakanlık merkezinde, Bakanlık makamının görevlendireceği Personel Genel Müdür Yardımcısı başkanlığında, Personel Genel Müdürlüğü Daire Başkanı ve Bakanlıkta görevli üç tetkik hâkiminin katılımıyla beş kişilik sınav kurulu oluşturulur. Aynı usulle yedek üyelerde belirlenir. Kurul üye tam sayısı ile toplanır ve en az salt çoğunlukla karar alır. Kurulun çalışmaları Personel Genel Müdürlüğünce yürütülür."

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 18 ? Görevde yükselme sınavı yazılı olarak yapılır. Bu sınav, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığının ilgili birimi veya yükseköğretim kurumlarına yaptırılır."

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin Dördüncü Bölümünün sonuna 24 üncü maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki 25 inci madde eklenmiş ve diğer maddeler buna göre teselsül ettirilmiştir.

"Unvan değişikliği sınavı ve atanma şartları

Madde 25 ? Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesinde belirtilen unvan değişikliğine tâbi kadrolara personelin atanması bu bölümde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde eğitime tâbi tutulmaksızın yapılacak unvan değişikliği sınavı sonucundaki başarısına göre gerçekleştirilir.

Unvan değişikliği sınavları, görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine ilişkin konularda yazılı olarak yaptırılır.

Bu sınava katılacaklarda Bakanlıkta veya öğrenim durumlarıyla ilgisi olmayan görevlerde belirli bir süre hizmet yapmış olma şartı aranmaz.

Unvan değişikliği suretiyle atanacaklarda aranacak şartlar şunlardır:

a) Kütüphaneci, Mühendis, Mimar, İstatistikçi, Öğretmen, Çocuk Eğitimcisi, Eğitim Rehberi, Biyolog, Sosyal Çalışmacı, Psikolog, Pedagog, Sosyolog kadrolarına atanabilmek için;

1) En az fakülte veya dört yıllık yüksekokulların ilgili bölümlerinden mezun olmak,

2) Yapılan unvan değişikliği sınavında başarılı olmak,

3) Son sicil notu 76 puandan aşağı olmamak.

b) Mütercim kadrosuna atanabilmek için;

1) Fakülte veya dört yıllık yüksekokulların filoloji, mütercimlik, tercümanlık bölümlerinden veya ilgili diğer bölümlerden mezun olmak,

2) KPDS de (B) düzeyinde başarılı olmak,

3) Yapılan unvan değişikliği sınavında başarılı olmak,

4) Son sicil notu 76 puandan aşağı olmamak.

c) Hemşire, Sağlık Memuru, Laborant kadrosuna atanabilmek için;

1) Bu unvanları veren,Yüksek okulların veya meslek liselerinin ilgili bölümlerinden mezun olmak,

2)Yapılan unvan değişikliği sınavında başarılı olmak,

3) Son sicil notu 76 puandan aşağı olmamak.

d) Teknik Ressam, Teknisyen kadrolarına atanabilmek için;

1) Bu unvanları veren Yüksek okul, meslek liseleri veya teknik liselerin ilgili bölümlerinden mezun olmak,

2) Yapılan unvan değişikliği sınavında başarılı olmak,

3) Son sicil notu 76 puandan aşağı olmamak.

e) Tekniker kadrosuna atanabilmek için;

1) En az iki yıl süreli mesleki veya teknik yüksek öğretim mezunu olmak,

2) Yapılan unvan değişikliği sınavında başarılı olmak,

3) Son sicil notu 76 puandan aşağı olmamak,

gerekir"

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici 2 nci madde eklenmiştir.

"Geçici Madde 2 ? Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinde devam eden görevde yükselme sınavları ile sınavları kazanmış ancak henüz atamaları gerçekleştirilmemiş personele ilişkin işlemler bu Yönetmelikten önceki hükümlere göre sonuçlandırılır."

Yürürlük

MADDE 13 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 14 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber