İİBF mezunları Ankara'da eylem yaptı

Türk Büro-Sen tarafından İİBF Mezunlarının kadro sorununun çözülmesi için organize edilen Ankara eylemi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde gerçekleştirildi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Nisan 2013 14:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İİBF mezunları Ankara'da eylem yaptı

Eyleme Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Türk Büro-Sen Genel Başkan Yardımcıları A. Tahir Yüzbaşıoğlu, Nejla Öksüz, Konfederasyonumuza bağlı Sendikaların Yönetim Kurulu Üyeleri, çok sayıda İİBF Mezunu ve aileleri katıldı.

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, İİBF Mezunlarının geleceği memurları olduğunu belirterek, “İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, devletin memur ihtiyacını karşılamak için Osmanlı zamanında mektebi mülkiye adıyla kurulmuş, daha sonra siyasal, hukuk ve İİBF şeklinde fakültelere ayrılmıştır. Bu fakültenin amacı, alanında yetiştirdiği mezunlarını kamuda milletimize en iyi hizmeti sunmasıdır. İİBF, sahip olduğu donanım, verdiği kaliteli eğitim ve köklü bir geçmişe dayanan tecrübesi ile devletin kurumları ile vatandaşlar arasındaki ilişkileri en iyi şekilde yürütebilecek ve bu alanda gerekli bütün niteliklere haiz memurların yetiştirildiği tek fakültedir. Bünyesinde bulundurduğu İKTİSAT -İŞLETME- MALİYE- KAMU YÖNETİMİ- ULUSLARARASI İLİŞKİLER- EKONOMETRİ-İSTATİSTİK- ÇALIŞMA EKONOMİSİ gibi birçok farklı bölüm ve kaliteli eğitim kadrosu ile alanında uzmanlaşmış bireyler yetiştirmektedir” dedi.

MEZUNU ÇOK KADROSU YOK

“İİBF, 1. Öğretimi, 2.öğretimi, 4 yıllığı, örgün eğitimi-açık öğretimi ile üniversite eğitimi alacak öğrencilerin her yıl en çok tercih ettiği ve dolayısıyla yılda ortalama 30 bin mezun ile en fazla mezun veren fakültedir. Ne var ki bu fakülte mezunları istihdam alanının kısıtlanması nedeniyle huzursuz, mutsuz ve gelecekten ümitsizdirler. İİBF'lilerin sorunlarının başında kadro sayısının yetersizliği, sözlü mülakatlarda şaibe yapılması, Belediyelerin usulüne uygun memur alımı yapmaması ve kadrolara yapılan adaletsiz atamalar gelmektedir.”

350.000 İİBF MEZUNU VAR

“2012 KPSS'ye lisans düzeyinde giren kişi sayısı 931.307 iken İİBF'li sayısı ise yaklaşık 350.000dir . Merkezi alımlarla yapılan ilk atamada lisans mezunlarına 7.328 kadro açılmış, açılan bu kadro sayısından İİBF lilere verilen kadro 722 olmuştur.

Devlet Personel Başkanlığı'nın 2012 verilerinde, İİBF mezunlarının atanması gereken kadroları barındıran “Genel İdare Hizmetleri” sınıfının ise sadece %58,67'sinin dolu olması kadro dağılımında yapılan haksızlığı gözler önüne sermektedir. Genel İdari Hizmetler kadrosunun 277.684'ünün boş olduğunu göstermektedir. Burada açıkça görülen şudur ki İİBF'liler için verilen kadro sayısıyla bu fakültenin verdiği mezun sayısı arasında büyük bir uçurum bulunmaktadır. Ayrıca bizlere ait olması gereken kadrolara alakasız fakülte mezunlarının da ortak edilmesi ve onlarla yarıştırılmak zorunda bırakılmamız da büyük bir adaletsizliktir.”

MEMUR ALIMINDA KPSS PUANI ESAS ALINMALIDIR

Yokuş konuşmasının devamında, “Memuriyet alımlarında KPSS puanları esas alınmalıdır. Böylece kamuya personel alımı daha şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmiş olacaktır. Bir çok Belediye maalesef personel alımlarında ilan şartlarını çiğneyerek, el atından ve sözleşmeli alımlar gerçekleştirmektedir. Kişilerin sınavsız işe alınmalarına son verilmelidir. Ayrıca Müfettişlik ve Uzman Yardımcılığı gibi kadrolara atanabilmek için getirilen YDS'ye girmiş olma şartı, sınava çok az bir süre kala açıklandığı için bir çok arkadaşımızı mağdur etmiştir.” dedi.

BAZI KAMU KURUMLARINDA PERSONEL İSTİHDAMI YANLIŞ YAPILIYOR

“İİBF mezunlarının istihdamında çok büyük bir önem teşkil eden sorunlardan biri diğeri de Sosyal Güvenlik Kurumundaki alımlardır. Dört yıl boyunca gerekli eğitimi almamıza rağmen SGK'nın Veri Hazırlama Kontrol İşletmenliği kadrolarına ÖNLİSANS mezunları atanmaktadır. SGK alımları; “yapılan iş”, “alınan eğitim” ve bu “eğitimin süresi” dikkate alınarak, öncelik lisans mezunu İİBF' lilere verilmelidir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının personel alımı ve İŞKUR'un personel istihdamında da aynı yanlışlıklar yapılmaktadır."

EN AZ 35.000 KADRO VERİLMELİ

“2012-2014 dönemini kapsayan 2 yıllık atama döneminde sayıları 350 bini bulan İİBF mezunlarına bu sayının %10'u olan 35 bin mezuna kadro açılarak, önümüzdeki Haziran ayı atamasında 15.000 atama yapılmalıdır. Ayrıca, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı gibi açılan kadrolar için sözlü sınavların sadece Ankara'da yapılması, taşradaki mezunları ekonomik olarak sıkıntıya sokmaktadır.”

Genel Başkanımız konuşmasının sonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına seslenerek, “Türkiye Kamu-Sen olarak herkes için adalet istiyoruz. Sözlü sınavların kaldırılmasını ve herkesin eğitimini aldığı işi yapmasını istiyoruz. Kamudaki adaletsiz ve kayırmacı istihdama son verilsin istiyoruz” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber