'Türkiye'nin su ayak izi' çıkarılıyor

Türkiye 2030 yılında 'su fakiri' bir ülke olacak. Bu tehdide karşı önlem alınabilmesi için OMO, WWF-Türkiye ve Orman Bakanlığı'nın işbirliğiyle 'Türkiye'nin Su Ayak İzi' çıkarılıyor. Sonuçlar Haziran ayında paylaşılacak. Sadece Türkiye'nin değil elma ve domatesin bile 'su ayak izi' hesaplanacak...

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 28 Nisan 2013 12:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aylin LÖLE

Türkiye'yi 2009'da 'su ayak izi' kavramıyla tanıştıran OMO ve uluslararası doğa koruma kuruluşu WWF-Türkiye, bu kez "Türkiye'nin Su Ayak İzi'ni çıkarmak işbirliğine gitti. Orman Bakanlığı'nın desteğiyle hayata geçen proje, Türkiye'nin toplam 'su ayak izi'nin yanı sıra doğrudan ve dolaylı su kullanımı, sektörlerin tüketimi ve suyun ekonomi içerisindeki rolünü de ortaya koyacak. İlk sonuçları Haziran'da, raporun tamamı ise Eylül'de açıklanacak projede gelinen durumu Unilever Türkiye Ev ve Kişisel Bakım Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Dinçer Akşam Ekonomi'ye anlattı...

- Fikir ne zaman ve nasıl doğdu?

2009 yılında WWF-Türkiye ile birlikte hayata geçirdiğimiz 'su ayak izi' kavramını Türkiye gündemine taşıdık. Şimdi de Türkiye'nin su haritasını ortaya koymak üzere kolları sıvadık. Böylece WWF-Türkiye ile çalışmalarımızı bireysel ölçekteki su ayak izi hesaplamasından, daha makro ölçekteki Türkiye'nin su ayak izi hesaplamasına doğru taşıdık.

- Projeyle ne amaçlanıyor?

Türkiyeínin Su Ayak İzi Raporu ile su konusundaki tartışmalara yeni bir boyut kazandırmayı hedefliyoruz. Türkiye'de su kaynaklarını, bulunduğu nehir havzasından öteye taşıyıp su kaynaklarının dolaylı olarak küresel dolaşıma nasıl konu olduğunun altını çizmeyi ve daha etkin bir su yönetimi için aktörlerin birlikte hareket etmesine zemin hazırlamayı amaçlıyoruz.

'SU AYAK İZİ' NELERİ BULACAK

Türkiye Su Ayak İzi Raporu araştırmasında bulunması hedeflenen başlıklar şöyle:

- Türkiye'de suyun ekonomideki yeri ve suyun ülkeler arası akışı.

- Ülke içinde üretilen ürünler ve ithal edilen ürünlerin belirlenmesi.

- Türkiye'nin su kaynakları bakımından hangi oranda kendine yeterli olduğunun ve hangi oranda dışa bağımlı olduğunun belirlenmesi.

- Türkiye'de domates ve elmanın Su Ayak İzleri'nin belirlenmesi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber