Sayıştay'ında TBMM tarafından denetlenmesi ile yolsuzluklar ve hortumcularla her yıl biraz daha yıpranan kamu mali yönetiminde denetlenmeyen alan kalmayacak.

Haber Giriş : 09 Aralık 2003 10:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sayıştay'ında TBMM tarafından denetlenmesi ile yolsuzluklar ve hortumcularla her yıl biraz daha yıpranan kamu mali yönetiminde denetlenmeyen alan kalmayacak.

Yolsuzluklar ve hortumcularla her yıl biraz daha yıpranan kamu mali yönetiminde, denetlenmeyen alan kalmayacak. Kamu mali yönetimini denetleyen Sayıştay da, TBMM tarafından denetlenecek.

IMF'nın 6'ıncı Gözden Geçirme sonunda 500 milyon dolarlık kredi diliminin serbest bırakılması için ileri sürdüğü şartlardan biri olan Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Yasa tasarısı, kamuda üst kurullardan Sayıştay'a kadar denetlenmeyen kurum ve kuruluş bırakmıyor. Tasarıyla kamu kurum ve kuruluşlarının hesaplarının denetlemekle yetkili olan Sayıştay'ın hesapları da TBMM Başkanlık Divanı tarafından oluşturulacak bir komisyon tarafından her yıl incelenecek.

ÜÇ YILLIK BÜTÇE

Önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak tasarı, kamu mali yönetiminde yeni sistem oluşturulmasının yanı sıra, 3 yıllık bütçe uygulaması da getiriyor. Yıllık bütçe uygulamasından üç yıllık orta vadeli bütçe uygulamasını getiren tasarıya göre, Genel ve Katma Bütçe olarak iki şekilde hazırlanan bütçeleri de yeniden sınıflandırıyor. Buna göre, bütçeler Genel Bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçe kapsamındaki idareler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ve sosyal güvenlik kurumları olmak üzere 4 cetvel halinde hazırlanacak. Tasarı uyarınca 2005 yılı bütçesi, 2006 ve 2007 yıllarını da kapsayacak şekilde 3 yıllık olacak.

Kalkınma planları ve programlarında yer alan politika ve hedefler doğrultusunda kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmasını, hesap verilebilirliği ve mali saydamlığı sağlamak amacıyla hazırlanan Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasa tasarı, kamu mali yönetiminin yapısını ve işleyişini, kamu bütçelerinin hazırlanmasını, tüm mali işlemlerin muhasebeleştirilmesini, raporlanmasını ve mali kontrolü de düzenliyor. Tasarı ile ayrıca Avrupa Birliği fonlarından sağlanan kaynaklar da kamu denetimi kapsamına alındı. Tasarı 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

D.B.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber