Koncuk: 1 Mayıs, bir hesaplaşma günü değil

"Birtakım çevrelerin yapacakları 1 Mayıs eyleminde, Taksim Meydanı'nı kullanıp kullanmamayı, çalışanların içinde bulunduğu açmazlardan daha büyük bir sorun haline getirme gayreti içinde olduğunu görmekteyiz"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2013 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Koncuk: 1 Mayıs, bir hesaplaşma günü değil

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Birtakım çevrelerin yapacakları 1 Mayıs eyleminde, Taksim Meydanı'nı kullanıp kullanmamayı, çalışanların içinde bulunduğu açmazlardan daha büyük bir sorun haline getirme gayreti içinde olduğunu görmekteyiz" değerlendirmesinde bulundu.

Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, çalışanların yarısının kayıt dışı olduğunu savunarak, kıdem tazminatına göz dikildiğini, asgari ücretin bölgeselleştirilmek istendiğini, esnek ve kuralsız çalışma biçimleri yaygınlaştırılmasının amaçlandığını ileri sürdü.

Memurların iş güvencelerinin ellerinden alınarak, zorunlu rotasyon yöntemiyle ve performansa dayalı ücret sistemiyle baskıya maruz kalacakları bir sisteme zorlandığını iddia eden Koncuk, 10 yıl önce 10 bin olan kamudaki taşeron işçi sayısının, 500 binlere ulaştığını ifade etti.

Koncuk, sendikasızlaştırmanın yaygınlaştığını, sendikal örgütlenmenin önüne engeller çıkarıldığını, tüm çalışanların grevli toplu sözleşmeli sendikal haklara sahip olduğu bir Türkiye için, sosyal devlet için direneceklerini belirtti.

İnsan onuruna yaraşır işin herkesin hakkı olduğunu vurgulayan Koncuk, şunları kaydetti:

"Türkiye Kamu-Sen olarak 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde insan onuruna yaraşır bir hayat, adil bir gelir dağılımı, hakça bir paylaşım, güvenceli bir çalışma hayatı istiyoruz. Taşeronlaşmanın son bulmasını, esnek, güvencesiz, sözleşmeli personel istihdamının kaldırılmasını, asıl işin taşeronlara yaptırılması uygulamasından vazgeçilmesini istiyoruz. Dar ve sabit gelirlinin üzerine bir karabasan gibi çöken vergi adaletsizliğinin son bulmasını istiyoruz. Çalışanların, emeklilerin açlık sınırının altında ücret almasına bir son verilsin, diyoruz."

-"1 Mayıs, bir hesaplaşma günü değil"-

Ülkeyi gerginliğe sürükleyerek gündemi saptırma amacı güdenlerin, çalışanlara ve sendikacılığa en büyük darbeyi vurduğunu kaydeden Koncuk, "Birtakım çevrelerin, yapacakları 1 Mayıs eyleminde Taksim Meydanı'nı kullanıp kullanmamayı, çalışanların içinde bulunduğu açmazlardan daha büyük bir sorun haline getirme gayreti içinde olduğunu görmekteyiz. Taksim, yalnızca 1 Mayıs kutlamalarını gerçekleştirme mücadelesi verilen alanın adı değildir. Bugün Taksim, memuru, işçisi, işsizi ve emeklisiyle hepimizin sorunudur" değerlendirmesinde bulundu.

Sorunun gelirin, hakların, hukukun, külfetin ve nimetin adil paylaşılmaması olduğunu vurgulayan Koncuk, şöyle devam etti:

"Bu nedenle 1 Mayıs, bir hesaplaşma günü değil, çalışanların sorunlarının gündeme taşındığı ve çözümlerin bulunduğu gün olmalıdır. 1 Mayıs'ın, gerginliklerin yaşandığı bir gün olmaktan çıkarılıp, bir bayram havası içinde kutlanan, daha uzun bir zamana yayılan, tüm çalışanların sorunlarının gündeme taşındığı ve çözüme kavuşturulduğu bir süreç olmasını arzu etmekteyiz. Ancak bu şekilde 1 Mayıs tarihi, tüm çalışanlar açısından daha anlamlı hale gelebilir, tüm sendikalar asgari müştereklerde, fikir birliği sağlayabilir."

Muhabir: Fatma Can

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber