Oltu'nun tarihi eserleri bakıma muhtaç

Erzurum'un Oltu İlçesi'ni simgeleyen tarihi kale, Rus Ortodoks kilisesi ve Selçuklu hamamı, bakımsızlıktan yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 30 Nisan 2013 12:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Oltu'nun tarihi eserleri bakıma muhtaç

Erzurum'un Oltu İlçesi'ni simgeleyen tarihi kale, Rus Ortodoks kilisesi ve Selçuklu hamamı, bakımsızlıktan yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Oltulular, şimdiye kadar ciddi onarım görmeyen tarihi varlıkların korunmasını istedi.

Oltu Çayı'nın meydana getirdiği yay içinde bulunan ve M.Ö. 3'üncü Yüzyıl'da yapılan Oltu Kalesi'nde 1983 yılında meydana gelen deprem sonrası surlarında çatlaklar oluştu. Kale'nin güney kısmındaki 'büyük burç' diye adlandırılan bölümde oluşan çatlak, geçen süreçte büyüdü. Dış kale yıkılırken, iç kaledeki kilise temeli, bir mescit alanı, yıkık duvarlar ve bir türbe de yine bakımsızlığı dikkat çekiyor.

Oltu Kalesi'nin yakınında ve dış surlarının içerisinde kalan Selçuklu Hamamı ile yine ilçe merkezinde 1877-1878'de Oltu'yu işgal edildiği dönemde Ruslar tarafından yaptırılan haç planlı Ortodoks kilisesi, zamana ve olumsuzluklara direnmeye çalışıyor. Taşlarının bilinçsizce kullanıldığı, definecilerin her tarafını delik deşik ettiği tarihi eserlerin koruma ve onarıma alınması istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber