MEB bilgisayar dersini iki saatten bir saate indirdi

Haber Giriş : 03 Ocak 2006 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hani bilişim çağını yakalayacaktık? (abbas güçlü/milliyet)

Başbakan Erdoğan'ın en büyük özlemlerinden biri de çocuklarımızın 'bilişim çağı'nı yakalaması. Biz kaçırdık, bari onlar yakalasın görüşünde. Bu yüzden de her okula en az bir bilişim merkezi kazandırılması kampanyası başlattı. Ne zaman bir işadamı yakalasa, hemen bilgisayar bağışı yapmasını istiyor. Ayrıca bütçeden de bilgisayar destekli eğitim için ciddi anlamda kaynak yaratıldı...

İki saatlik seçmeli dersin ağırlıklı olarak bilgisayar eğitimine ayrılması ve binlerce sözleşmeli bilgisayar öğretmeninin alınması, hükümetin bu konudaki söylemlerinin lafta kalmadığının bir göstergesi oldu.

Bu yıl içerisinde, Türkiye'nin en ücra köşesinde bile, bilgisayarsız ve internet bağlantısız tek okul kalmayacak denildi ve bu sözün gereği yerine getirilmek üzere.
Bu noktaya kadar her şey fevkalade memnuniyet verici. Ama ne olduysa geçen yılın sonlarında oldu. Milli Eğitim Bakanlığı aldığı ani bir kararla, bilgisayar dersini iki saatten bir saate indirdi.

Bundan sonrasını konunun uzmanı öğretmenlerden dinleyelim:

Bilgisayarlar çürüyecek
"Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretimde bilgisayar ders saatlerini 1 saate indirdi ve rehberlik dersini mecburi yaptı. Anlayacağınız, 25-30 milyara bilgisayar odası kurup sonra da bunları çürümeye terk etti.
İşin garip yanı, bu uygulamaya sene başında değil, ikinci dönemde değil, hemen şimdi başlanması. Tüm yıllık planlar hazırlanmışken ve okul ders dağılım programları ayarlanmışken böyle apar topar, seçmeli ders saatini 1'e indirmenin mantığı nedir? Eğitimciler olarak bizler hâlâ anlayabilmiş değiliz.
Örneğin, seçmeli bilgisayar dersinde, öğrencinin sınıfa girip çıkması ve bilgisayarları açması zaten 10 dakika almakta, geriye yarım saatlik bir zaman kalmaktadır. Saygıdeğer yetkililer, gelsinler, görsünler ve yol göstersinler. Bu yarım saat içinde hangi öğrencinizi tanıyabilir ve onlara neler verebilirsiniz? Zaten öğrendiğini evde uygulama imkânı bulamayan öğrenciniz, bu yarım saatte ne öğrenecek, neyi araştıracak, bize anlatsınlar!

Her şey sil baştan
Bakanlığın 18 Aralık'ta aldığı bu karar bakın neleri de beraberinde getirecek:
1- Yıllık planlar yeniden düzenlenecek
2- Okul ders programları tekrar yapılacak
3- Sözleşmeli öğretmenler mağdur duruma düşecek (Sözleşmeli öğretmenler maaşlarını girdikleri ders saati üzerinden aldıklarından, birçoğunun var olan ders saati düşecek, başka kentlere çalışmaya giden bu öğretmenler ne yapabilir, geri eve dönecekler tabii)
4- Okulda kadrolu bilgisayar öğretmeni ve sözleşmeli öğretmenin beraber olması durumunda, kadrolu öğretmen formatör öğretmen yapılmak zorunda kalacak, çünkü normal şartlarda derslerin kadrolu öğretmene verilmesi gerekir, fakat sözleşmelilerin yaşadığı mağduriyet de olunca formatörden başka yol gözükmüyor.
5- İlkokul 4. ve 5. sınıflarda bilgisayar dersi için not bile verilmiyor, yani bilgisayar dersinin önemi yeterince anlaşılamamış hâlâ. Bilgisayar destekli eğitim, teknoloji kullanımı diye çağırıp duran MEB yetkilileri bilgisayar dersinin öneminin farkında değil hâlâ.
6- Bilgisayar dersi seçmeli olmaktan çıkarılmalı, zorunlu dersler arasında yer almalı ki eğitimde kalite artsın, teknoloji yaygınlaşsın.
7- Bizler bilgisayar öğretmenleri olarak ders saatinin artırılmasını beklerken, gelin görün ki ders sayısı azaldı."
Özetin özeti: En çok önem verilen konuda gelinen nokta bu ise gerisini artık siz düşünün. MEB, bir şeyleri yaparken, diğerlerini bozma alışkanlığından artık vazgeçmelidir...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber