'Belediye yardımlarında nüfus büyüklüğü esastır'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ocak 2006 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Unakıtan, belediye yardımlarının dağıtımında esas alınan temel kriterin belde ve/veya belediyenin nüfus büyüklüğü olduğunu vurgulayarak, bu kriter dışında hiçbir kriterin yardımların dağıtımında esas alınmadığını bildirdi.

Unakıtan, yaptığı yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde, 2005 yılında belediyelere yapılan yardımların dağıtımında adaletli olunmadığı şeklinde yorumların yer aldığına işaret ederek, söz konusu yorumların yanlış ve haksız değerlendirmelere dayandığını kaydetti.

Hükümetlerinin belediye yardımlarının dağıtımında, bundan önce hiçbir hükümetin yapmadığı bir tasarrufta bulunarak, belediye yardımlarını parti farkı gözetmeksizin gerçekleştirdiğini ifade eden Unakıtan, "Belediye yardımlarının dağıtımında esas alınan temel kriter belde ve/veya belediyenin nüfus büyüklüğüdür. Bu kriter dışında hiçbir kriter yardımların dağıtımında esas alınmamıştır" dedi.

Nüfus sayısı arttıkça gönderilen yardımın miktarının artmakla birlikte oransal olarak nüfus artış oranın altında arttığını belirten Unakıtan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"En fazla yardıma ihtiyacı olan belediyeler, nüfus olarak küçük olan belde veya belediyelerimizdir. Nüfusu 50 bini aşan belediyeler bu yardımdan yararlandırılmamıştır.

Haberlerde yer alan 'nüfus oranı' ile 'yardım oranı' arasında bire bir paralellik olması mümkün değildir. Çünkü, 'nüfus oranı' hesabında, belde/belediye nüfusları hesaplanırken, yardıma esas nüfus eşiği değil fiili nüfus miktarı esas alınmıştır. Halbuki, 'yardım oranı' hesabında, belde/belediye sayası yardıma esas maktu tutar ile çarpılarak bulunan tutarların toplamından ilgili partiye düşen miktarla orantı kurulmuştur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber