Maliye'den asgari ücreti artıracak büyük hazırlık

Haber Giriş : 05 Ocak 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstihdam üzerindeki vergi yükünü hafifletecek paket ana hatlarıyla belli oldu. Düzenleme hem işvereni sevindirecek hem de işçinin gelirini artıracak

Maliye Bakanı Unakıtan'ın "istihdam üzerindeki vergi yükünün azaltılacağı" sözlerinin altından "asgari geçim indirimi" hazırlığı çıktı. Maliye Bakanlığı'nda bir dizi önlemi içerecek yeni vergi düzenlemeleriyle ilgili bir Komisyon kurulduğu öğrenildi.

Hazırlanan pakete göre, 2003 yılından beri uygulanmayan "asgari geçim indirimi" yeniden belirlenip uygulamaya sokulacak. Bu uygulamayla ilgili iş aleminin de Maliye'ye olumlu görüş bildirdiği öğrenildi.

İade ile telefi edecek
Maliye aynı pakette, çalışanın vergi iadesini de kaldırıyor. Böylece Maliye vergi iadesi olarak çalışana ödediği tutarı, asgari geçim indirimi yoluyla asgari ücreti artırarak telafi etmeyi hesaplıyor. Paketin, detaylarıyla tamamlanarak Şubat ayında tasarı haline getirilmesi ve Mart ayında da Meclis'ten geçirilmesi planlanıyor. Uygulamanın 2007 başında yürürlüğe girmesi planlanıyor.

VATAN Vergi Uzmanı Sezgin Özcan konuyla ilgili olarak, "Kural olarak asgari geçim indiriminin doğrudan işçinin ücretini artırması gerekir. Ancak fiili durumda Türkiye'de tüm çalışanlar net ücret üzerinden anlaşır. Dolayısıyla bu uygulama işverene yarar" diyerek paketin iki açıdan da olumlu etkileri olacağını vurguladı.

68 YTL zam
Maliye Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı "asgari geçim indirimi" düzeyiyle ilgili henüz bir netlik yok. Ama bürokratlar bu rakamın geçmiş yıllardaki gibi düşük olmayacağını belirtiyor.

Halen 531 milyon brüt ücret alan asgari ücretlinin yüzde 14 oranındaki SSK primi ve yüzde l oranındaki damga vergisi düşüldükten sonra Gelir Vergisi matrahı 451 milyon lira. Asgari geçim indiriminin 451 milyon lira olarak belirlenmesi halinde ücretli hiç gelir vergisi ödemeyecek. Kural olarak bu ücretlinin ödemeyeceği gelir vergisi tutarı olan 67.7 milyon lira kendisine kalacak.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber