Sağlık taramasına jandarma engeli

ADANA'da tıp fakültesi öğrencileri, tarım işçilerine sağlık taraması yapmak isterken valilikten izin almadıkları gerekçesiyle jandarma tarafından engellendi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 04 Mayıs 2013 10:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlık taramasına jandarma engeli

Adana Tabipler Odası 'Öğrenci Kolu'ndaki yaklaşık 60 tıp fakültesi öğrencisi, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi'nin Toplumcu Tıp Eğitimi kararı kapsamında, Adana'nın Tuzla İlçesi'nde bulunan tarlalarda çalışan tarım işçilerine sağlık taraması yapmak istedi. Öğrenciler dün akşam ilçeye bağlı Karagöçer Köyü'ndeki tarım işçilerinin yanına gitmek isterken jandarma valilikten izin almadıklarını gerekçe göstererek onları engelledi. Bunun üzerine bölgeye giden Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten, bu çalışmanın değişik illerde de yapıldığını belirtirken şöyle dedi:

"Geçen yıl da buna benzer çalışma yapılmıştı. Buradaki amacımız; daha çok mevsimlik olarak gelen ve kötü koşullarda yaşayan, sağlık hizmeti alamayan tarım işçilerine sağlık taraması yapmak, car olan hastalıkları ortaya çıkarabilmek, onların tedavi olmalarını sağlamak. Bu insanların tansiyonları ölçülecekti, sabah kan şekerlerine bakılacaktı, ağız ve diş sağlığı eğitimi verilecekti. Ayrıca bebeklerin kiloları tartılıp yaşlarına göre normal besleniyorlar mı, buna bağlı olarak hastalıkları var mı konularında sağlık eğitim çalışması yapılacaktı. Bu geçen yıl da birçok ilde yapıldı yine Adana'da izin verilmemişti. Bu yıl da valiliğin kararıyla izin verilmedi bize."

Çukurova Tıp Fakültesi 3'üncü sınıf öğrencisi Rojdi Özer, tarım işçilerinin yanına sağlık eğitim çalışması için geldiklerini ifade ederek, "Daha önce bir çok ilde yapılan çalışmalar bu şekilde ilerliyordu. Herhangi bir valilik iznine ihtiyaç duyulmuyordu. Başlarında bir hocanın durmasıyla öğrenciler bu tarz çalışmalar yapıyorlardı. Diğer illerin aksine Adana'da fiili engellerle karşılaştık" dedi. 4'üncü sınıf öğrencisi Abdullah Kocaoğlu da tarım işçilerinin yanına gelmeden önce jandarma ekipleri ve ilçe kaymakamının kendilerini engellemek için beklediklerini savundu. 5'inci sınıf öğrencisi Fuat Gülmüş de, tarım işçilerinin çok kötü şartlarda yaşadıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Geçen yıl da böyle bir şey oldu yine bizi engellediler. Hastanede hasta bakıyoruz, halk sağlığı stajında saha çalışması yapıyoruz. Burada tansiyona, şekere bakınca mı tehlikeli oluyor. Biz 'Tıbbi malzemelerimizi bir kenara bırakalım seyahat özgürlüğümüzü kullanıp gidelim' dedik. Ona da 'Hayır' dediler. Geçen sene 'Size refakat ederiz ama orada sosyal sağlık ve çalışma koşulları hakkında tek bir soru soramazsınız' demişlerdi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber