CHP'nin adının değiştirilmesini isteği il

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, bu ilin adının değiştirilmesi için kanun teklifi verdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2013 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'nin adının değiştirilmesini isteği il

Aygün, Tunceli ilinin 'Dersim' olarak değiştirilmesi için kanun teklifi verdi. Teklif, 2884 sayılı 'Tunceli Kanunu'nda değişiklik yapılarak Tunceli adının 'Dersim' biçiminde değiştirilmesini öngörüyor.

"DERSİM KATLİAMININ 76. YILDÖNÜMÜ"

Kanun teklifiyle birlikte 4 Mayıs'ı da kaleme alan Aygün, "Yarın Dersim Katliamı'nın 76. yıldönümüdür. Dersimlilerden özür dilenmesi, idam edilen, öldürülen, sakatlanan ve sürgüne gönderilenlere yapılan haksızlığın kabulü, kayıp ve evlatlık listelerinin açıklanması, bu katliamın okullarda ders olarak okutulması, yakılan-yıkılan yerleşim yerlerinin yeniden inşası gibi talepleri karşılamak parlamentonun bir görevi olarak önümüzde duruyor" dedi.

"TÜM KÖYLERİN ADI GERİ VERİLSİN"

Aygün, "Dersim'in bir talebi de değiştirilen yer isimlerinin iadesidir. Tüm köylerin, mezraların adları geri verilmelidir. Eğer Hükümet 'barış süreci' dediği politikada samimi ise Dersim adının ve Türkiye'de değiştirilen tüm otantik adların iadesi için adım atmalıdır. Bu, geçmişle barışmanın, barış içinde bir arada yaşamanın ve Kürt sorununun çözümü için atılması zorunlu önemli adımlardan birisidir" diye konuştu.

"TÜRKLEŞTİRME POLİTİKALARI İZLENMİŞ"

"Dersim 1938'in tüm kurbanlarını saygıyla anıyoruz" diyen Aygün, teklifinin gerekçesinde, Osmanlı Cumhuriyet boyunca 'Türkleştirme' politikalarına değinerek şunları söyledi: "Osmanlı ve Cumhuriyet tarihi boyunca çok sayıda şehir, kaza, köy ve bölge adı değiştirilmiş; kimi zaman Osmanlı yöneticilerinin adları verilerek 'dinsel' bir amaç güdülmüş; kimi zaman ise 'Öz Türkçe' adlar üretilerek 'Türkleştirme' politikaları izlenmiştir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber