YÖK Başkanı Teziç: Hükümet bize YÖK taslağı konusunda zaman tanısın. Sürtüşmelere karşıyız. Türban üniversitelerin sorunu değil

Haber Giriş : 11 Aralık 2003 07:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YÖK Başkanı Teziç: Hükümet bize YÖK taslağı konusunda zaman tanısın. Sürtüşmelere karşıyız. Türban üniversitelerin sorunu değil

Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) yeni başkanı Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Kemal Gürüz'ün döneminde gündeme oturan tartışmaların yaşanmayacağının sinyalini verdi.
Bugün Ankara'ya gelecek olan Teziç'in ilk icraatını YÖK yasa taslağı oluşturacak. Yarın Üniversitelerarası Kurul toplantısına katılacak olan Teziç, hafta sonu taslağı inceleyecek, sonra YÖK Genel Kurulu'nda taslağı değerlendirecek. Teziç, "Bunu yaptık, şunu aldık gibi kamuoyunda güvensizlik yaratacak bir süreç yaşanmayacak. Hükümetle ilişkilerde mümkün olduğunca sürtüşmeden kaçınılacak. Sürtüşme ortamı olacağını sanmıyorum" dedi.

Biraz süre istiyor
Hükümetin, 15 Aralık'ta taslağın teslim edilmesini istediğini anımsatan Teziç, bu tarihin, hükümetin tercihi olduğunu ifade etti. YÖK taslağını henüz görmediğini belirten Teziç, hükümetin Meclis'te sayısal gücü bulunduğuna dikkat çekerek, "Biz tercihi önleyecek bir mekanizmaya sahip değiliz. Bir-iki gün gecikmeyi anlaşıyla karşılayacaklardır. Bana bir değerlendirme süresi verileceğini düşünüyorum. Taslağı YÖK Genel Kurulu'nda da görüşeceğiz" diye konuştu.

İmam-hatip ve türban
Teziç, imam-hatip liselerine üniversiteye girişte avantaj sağlayacak düzenleme konusunda ise şunları söyledi:
"Bu bütün içinde değerlendirilmeli. Bir kişinin eğilimi söz konusu olmayacak. Üniversiteleri kucaklayacak bir düzenlemenin olması gerekir. YÖK olarak kendi görüşlerimizi söyleyeceğiz. Hükümetin de tabii ki görüşleri olacak. Herkesin kendi araçları var. Onlar kullanılır. Biz üzerimize düşeni yapacağız."
Türban sorununun da aslında üniversitelerin konusu olmadığını vurgulayan Prof. Teziç, "Bu konuda Anayasa Mahkemesi ve idare mahkemelerinin kararları var. Bu kararlar ve yasalar ortada. Bunları değiştiremeyiz" dedi.
Erkan Mumcu'nun Milli Eğitim Bakanlığı döneminde hazırlanan YÖK yasa taslağına tepki gösteren Teziç, Mumcu'nun tasarısının çözüm bulmaktan uzak olduğunu belirterek, "Düzenleme kaos yaratır" uyarısı yapmıştı. Teziç, YÖK yerine önerilen Yüksek Eşgüdüm Kurulu'na da karşı çıkmıştı.

Fransa'ya anayasa dersi
Prof. Teziç, iyi bir anayasa hukukçusu. Teziç, Fransa'ya bile anayasa dersi vermişti. Fransa'nın Ermeni soykırım yasasını kabul etmesine tepki gösteren Teziç, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a bir mektup yazarak, yasanın anayasa konseyine götürülmesini istemişti.
Teziç mektubunda, "Fransız Meclisi'nce kabul edilen yasa sadece sembolik bir değer taşımakta. Uygulama imkânı olan bir kural getirmediği için
anayasa konseyinde anayasaya aykırılığının ileri sürülemeyeceğini söylemek isabetli değildir. Çünkü bu kanun bundan böyle Fransız hukuk düzeninde yer alacak ve hukuki sonuçlar doğuracak nitelikte bir metindir" demişti.

İnsan hakları öncüsü
Kıbrıs, AB, Anayasa ve insan hakları konusundaki düşünceleriyle öne çıkan Teziç, AB Anayasası konusunda görüşlerinden en çok yararlanılan hukukçu.
Sürekli 1982 Anayasası'nın değiştirilmesini de savunan Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Anayasa'da insan haklarına dayalı devlet anlayışının belirtilmesi gerektiğini söylemişti.
Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik döneminde, bilim adamlarının İnsan hakları raporuna katkı sağlayan Teziç, "Anayasa'nın temel hak ve hürriyetleri kısıtlayan maddeleri değiştirilsin. Anayasa'ya 'Ulusal üstü yetkileri bulunan kuruluşlara üyeliği gerektiren uluslararası anlaşma hükümleri saklıdır' hükmü eklensin" önerisi getirmişti.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber