Bakanlar Kurulu, 3 tasarıyı görüştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlenen toplantı, yaklaşık 5 saat sürdü.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Mayıs 2013 19:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlar Kurulu sona erdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlenen toplantı, yaklaşık 5 saat sürdü.


* Aile Bakanlığı teşkilat ve görevleri hakkında değişiklik yapılacak
* Arınç'tan askerlik süresi açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türk Standartları Enstitüsü (TSE)'nin faaliyetleri ve gelecek planlaması hakkında bilgi sunumu yaptı. TSE'nin görevlerinin daha da etkin hale getirilmesi konusunda yapılacak hususları bir rapor halinde Bakanlar Kuruluna takdim etti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ödeme ve menkul kıymetler mutabakat sistemi ve elektronik para kuruluşları hakkında bir Kanun Tasarısı'nı takdim etti. Özellikle son yollarda hackerlar tarafından veya kurulan organize suç örgütleri tarafından kurulan bir takım şahısların elektronik sistemlerdeki onamalar suretiyle para transferleri yaptıkları ve kumar sayılabilecek bazı çalışmalarda bulundukları, bunların büyük bir para suistimaline yol açtıkları konusunda bizimde çok ilgimizi çeken sistemleri ortaya koydu ve bunlardaki suistimallerin önlenmesi amacıyla kanuni düzenlemeleri bir tasarı olarak Bakanlar Kurulu'na takdim etti olumlu karşılandı ve imzaya açıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın teşkilat ve görevleri hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ve aynı zamanda engelli bireyler hakkında Kanun Tasarısı'nın takdimini yaptı, bunlar da olumlu bulundu ve Tasarı olarak parlementoya sevk edilmesi kararı alındı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın teşkilat ve görevleri hakkında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ve aynı zamanda engelli bireyler hakkında Kanun Tasarısı'nın takdimini yaptı, bunlar da olumlu bulundu ve Tasarı olarak parlementoya sevk edilmesi kararı alındı.

Bunların içersinde kamuoyunun dikkatini çekme noktasında bir düzenlemeden bahsetmek istiyorum. Bildiğiniz gibi bir yıl kadar önce Afyon'da bir cephanelikte patlama meydana gelmişti ve bu patlamada 20 askerimiz şehit olmuştu, bu patlamaya dışarıdan bir müdahalenin yol açmadığı, kendi içindeki bazı sebeplerden patlamanın meydana geldiği, yani bir terör saldırısının veya bir terör eyleminin söz konusu olmadığı açıklanmış ve mevcut yasal düzenlemeler içerisinde, terörle mücadele kapsamında bulunmadığı, tabii şartlar dolayısıyla bir patlamanın meydana geldiği ve buna ilişkin bir takım parasal imkanların sunulacağı konuşulmuştu, bu konuda kamuoyundan büyük bir tepki olduğu gibi yine ölenlerin anneleri, babaları ve yakınları tarafından da bizim çocuklarımız niçin şehit sayılmadılar, doğal afet kapsamında hayatını kaybedenler olarak görüldüler yakınması olmuştu. Bu tür olaylarda vefat eden vefat edenlerinde terörle mücadele kanunu kapsamında değerlendirileceği, terör şehidi sayılacağı ve mevcut yasal düzenlemeler içerisinden ailelerine hangi imkanlar sağlanıyorsa bunların onlar içinde geçerli olacağı sözünü vermiştik. Şehitlerle ilgili yapılan düzenlemeler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından görülmektedir, 60 maddelik sayabileceğimiz Bakanlığın kendi kuruluş kanunun da yapılacak değişiklikler içerisine bir madde olarak ta bu girmiştir. Bu tur olaylarda vefat edenlerde terörle mücadele kapsamında şehit olmuş kardeşlerimiz bu kapsamda değerlendirilmiş olacaklar, bundan sonrası için.

BELEDİYELERİN BORÇLARI

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında belediyelerin borçlarına karşılık ödeneklerinden kesinti yapılmayacağını açıkladı.

SULAMA SUYU ÜCRETLERİNDE İNDİRİM

Arınç, tarımsal sulamayla ilgili düzenlemenin çiftçilerin beklediği bir konu olduğunu, Orman ve Su İşleri Bakanlığının çiftçiler lehine bir kararname hazırladığını bildirdi.

Arınç, şunları kaydetti:

"Orman ve Su İşleri Bakanlığımız Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından sulama birliklerine devredilen sulama tesislerinin işletme ve bakım ücret tarifelerini yüzde 40 oranında düşürdü. Yani yüzde 40'lık bir tenzilat yapıldı. Bu ayrıca, daha önce 6 grup olan cazibe sulamaları 3 gruba, 4 grup olan pompaj sulamaları da 2 gruba düşürülmüş oldu. Yani bir düzenleme içerisinde daha organize bir şekle girerken, aynı zamanda işletme bakım ücret tarifelerinin yüzde 40 civarında düşürülmesinde sulama ücretlerinde hemen hemen yarıya yakın bir indirime getirmektedir. Özellikle Şanlıurfa ve Türkiyemizde tarımsal sulama içerisinde sulama birliklerinin tarifelerinin yüksek olmasından yakınan çiftçilerimiz için fevkalade iyi, hayırlı bir düzenleme olduğu kanaatindeyiz."

Arınç, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın da Türkiye'nin AB sürecinde gelinen noktayı Bakanlar Kuruluna açıkladığını ifade ederek, İrlanda'nın dönem başkanlığında daha önce bazı fasılların açılmasına yönelik engellemelerin bu dönem içinde yumuşayacağı ve özellikle Fransa'nın engel olduğu bazı fasıllarda açılmalar yapılacağının konuşulduğuna dikkati çekti.

Arınç, "Umuyoruz ki bu 6 aylık dönem içerisinde Türkiye bugüne kadar önüne konulmuş olan engellerin büyük bir kısmını aşarak müzakere sürecini başarıyla götürmüş olacak" değerlendirmesini yaptı.

İNTERNETTEN HESAP BOŞALTANLARA KARŞI YASA

Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu'nda ayrıca Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın "Ödeme ve Menkul Kıymetlerde Mutabakat Sistemi ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun Tasarısı"nı Bakanlar Kurulu'na takdim ettiğini söyledi. Babacan'ın özellikle son yıllarda bilgisayar korsanları tarafından kurulan, suç örgütü denilebilecek kişilerin elektronik sistemlerde oynamalarla para transferleri yaptıkları ve kumar sayılabilecek bazı çalışmalarda bulunduklarına yönelik açıklamada bulunduğunu anlatan Arınç, bununla ilgili suistimallerin önlenmesi konusunda hangi kanuni düzenlemelerin yapılacağının Bakanlar Kurulu'na takdim edildiğini ve imzaya açıldığını belirtti. Arınç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in de "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" ve engelli bireyler hakkında kanun tasarısının takdimini yaptığını belirterek, tasarı olarak parlamentoya sevk edilmesi kararı alındığını dile getirdi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, PKK'nın çekilmesine ilişkin bir soru üzerine de şu ifadeleri kullandı: "8 Mayıs'tan itibaren silahlı unsurların Türkiye dışına çıkacaklarını gösteriyor. 28 Aralıktan bu yana devam eden süreç bizim beklediğimiz ümit ettiğimiz doğru rotada ilerleyen süreç. Silahlı unsurların çıkacağı gerçekleşecekse bunu hükümetimiz ilgili kurumlarımız yakın takip altında tutmaktadırlar. Herkes müsterih olsun. Türkiye hukuk devleti. Bu süreci hukuk çerçevesinde götürüyoruz, götürmekte kararlıyız. 4 aydan beri bir yanlışımız olmadığına göre bu sürecin de başarıyla tamamlandığını gerekiyorsa sizlere haber veririz. Sürecin başarıyla sonuçlandığı hem örgütün alacağı tavırlar hem de eylemlerin son bulması ve silahların susması değil, bırakılmasıyla ortaya çıkmış olacaktır. Meclis Başkanı'mızın hangi anlamda söylediğini bilemediğimiz 'aslında çıkmışlardır' sözü bizim gündemimizde yok. Talimat veren noktada isek yurt içi veya yurt dışı operasyonlar konusunda direktif olduğunda direktif talimat olduğunda talimat verilir. Kararname çıkarmak gerekiyorsa bunu da yaparız. Ama arkadaşınızın bahsettiği (protokol) çalışması yok. Hükümet süreci gayet olumlu götürüyor. Terör belasından kurtulması için her şeyi yapıyor."

SURİYE KONUSU

Suriye'deki rejim son mücadelesini veriyor. İsrail tarafından Suriye'ye gönderilen füzeler Suriye ile İsrail arasındaki başka münasebetleri işaret ediyor. Esad gittikçe gaddarlaşmaktadır. Bütün temennimiz bu rejimin ayakta kalmamasıdır.

BEDELLİ ASKERLİK

Bedelli askerlikle ilgili cevabımız kesindir. Yeni bir bedelli düşünmüyoruz. Hükümetimiz bu konuda kararlıdır. İleride ihtiyaç duyulduğunda yeniden konuşulur. Askerlik süresinin kısalması ile ilgili olarak da şu anda bir düzenleme yok. Şartlar ortaya çıktığında Genelkurmay, Milli Savunma Bakanlığı ve hükümetimiz değerlendirir.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Çözüm süreci doğru bir rotada ilerleyen bir süreçtir. Silahlı unsurların Türkiye'den çıkışı hükümetin yakın takibi altındadır. Bu süreci hukuk sınırları içerisinde götürüyoruz.

VALİLER KARARNAMESİ Mİ VAR?

Arınç, bir başka gazetecinin, "Valiler kararnamesi konusunda gelişme var mı?" sorusu üzerine ise şu ifadeleri kullandı: "Valiler kararnamesi mi var? Bilgim yok. Bilse bilse Sayın İçişleri Bakanımız bilir, Sayın Başbakanımız bilir. İmzalasaydık, biz bilirdik" karşılığını verdi. Gazetecilerin kararnamenin Çankaya Köşkü'nde olduğu Diyarbakır ve İzmir valililerinin yer değişikliklerini kapsadığını hatırlatılması üzerine de Arınç, "Bundan başka söyleyebileceğiniz bir şey yok. Çünkü gazetelerde bu çıktı. İki kişi için kararname çıkmaz. Takip edelim, şu anda bir bilgim yok. En azından sizinle paylaşacağım bir bilgim yok" değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber