Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma çalışmaları bilgi veren Prof. Dinçer, ?Hedefimiz halkın hayatını kolaylaştırmak? dedi ve ekledi: 6000 yönetici boş oturup tıkır tıkır maaş alıyor.

Haber Giriş : 11 Aralık 2003 10:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma çalışmaları bilgi veren Prof. Dinçer, ?Hedefimiz halkın hayatını kolaylaştırmak? dedi ve ekledi: 6000 yönetici boş oturup tıkır tıkır maaş alıyor.

BAŞBAKANLIK Müsteşarı Prof. Dr. Ömer Dinçer, ?Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma? çalışmaları sırasında Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay'ın yanı sıra, AK Parti ve CHP ile üniversiteler, bürokrasi ve sivil toplum örgütlerinin de görüşlerinin alındığını bildirdi.

Konuşmasında ?Yapılandırma? değil ?yapılanma? vurgusu yapan Prof. Dinçer, ?Bu çalışma bir reorganizasyon değil, yapılanmadır. Reorganizasyon olarak algılanması halinde, çoğu kez kâğıt üzerinde kaldığı görülür? dedi.

Başbakanlık Müsteşarı Dinçer, dün İstanbul'daki Hidiv Kasrı'nda gazetelerin üst düzey yönetici ve yazarlarına ?Kamu Yönetimi Reformu Kanun Tasarısı?yla ilgili bilgi verdi. Bir yasanın Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılmasından önce ilk kez bu kadar geniş bir yelpazede ele alındığını anlatan Dinçer şöyle konuştu:

IMF uzmanı bulunmadı

?Geniş bir konsensus sağlanmasına çalıştık. Bu çalışmayı yaparken Dünya Bankası ve IMF'den hiçbir uzman bulunmadı. Bu konudaki haberler doğruları yansıtmıyor. Ancak akademik olarak dünyanın ne yaptığını biliyorduk. Tecrübelerden tabii ki yararlandık. Ama hiçbir şeyi kesinlikle taklit etmedik. Sistematiğine bakılınca zaten görülecektir. Bu çalışmada, yasama ve yargıya dair bir düzenlememiz bulunmuyor. Sadece yürütmeye yönelik düzenlemelerimiz var. Yasa taslağını, değerlendirme ve eleştirilerden sonra, bir hafta içinde Meclis'e sunmayı düşünüyoruz.?

Kamu Yönetiminde Yeniden Yapılanma'nın 7 ayrı kanundan oluşacağını belirten Müsteşar Dinçer, bunun 10-12 yıl süreceğini söyledi.

6 bin üst düzey yönetici merkezde

BaŞbakanlIk Müşteşarı Prof. Dr. Ömer Dinçer şunları söyledi:

?Devlet anlayışında değişiklik öngörüyoruz. Hedefimiz, halkın hayatını kolaylaştırmak.?

Uzmanlaşmaya önem vereceklerini belirten Dinçer, örnek olarak Başbakanlık çalışanlarını gösterdi ve 3 bin 100 çalışandan yüzde 60'ının niteliksiz olduğunu bildirdi.

Krizler arttıkça, idarenin merkezileştiğini kaydeden Prof. Dr. Dinçer, av tüfeği ruhsatıyla ilgili işlemlerin bile Ankara'ya aktarıldığını kaydetti.

Merkezileşmenin sonucu olarak 6 bine yakın üst düzey yöneticinin Ankara'da hiç çalıştırılmadan tutulduğunu hatırlatan Başbakanlık Müşteşarı şöyle devam etti:

?Bu, maalesef sistemin problemi. Merkez valileri, müfettişler, APK sürgünleri, hepsi Ankara'da. Hepsi iyi yetişmiş, üst düzey yönetici. Çalıştırmıyoruz, ama maaşlarını tıkır tıkır ödüyoruz.

Yolsuzluğa karşı faaliyetler denetlenecek

YolsuzluĞun temelinde ahlâki sorunların yattığını vurgulayan Müsteşar Dinçer, buna karşılık bugüne kadar sadece hukuk denetimi yapıldığını, yeni yapılanmada faaliyetlerin denetleneceğini söyledi. Dinçer, şunları söyledi: ?Bizde insanın faaliyetleri denetleniyor. Mezhebi, siyasi görüşü, bağlı olduğu lobiler falan. Artık bizim de faaliyetin bizzat kendisini denetlememiz gerekiyor. Bir şantiyede duvar mı yapılıyor? Duvarın yapımı için gerekli demir, çimento ve süre belli. Onlar denetlenecek. Onun hesabı sorulacak. Müfettişlik sistemi hemen değil, ama zaman içinde kalkacak. Üst yönetimin sorumluluğunda, iç denetçiler olacak. Dış denetim, yine Sayıştay'ca yapılacak. Şu anda Türkiye'de 23 bin 104 müfettiş var. Üzerine bir o kadar daha koysanız bile, bu sistemde yolsuzluğun önüne geçemezsiniz. Çünkü amaca yönelik olmayan her çalışma, yolsuzluğa açıktır.?

Üst düzey bürokrat hükümetle gidecek

Yenİ yapılanma, ?üst düzey bürokratların hükümetle gelip, hükümetle gitmelerini? öngörüyor.

Yaptıkları araştırma sonunda en az değişiklik yapan hükümetin üst düzeyde 618 yeni atama yaptığını belirlediklerini belirten Başbakanlık Müsteşarı, ?Yeni düzenlemede Müsteşar, Başkan ve Genel Müdür süresi hükümetle sınırlandırılıyor. Bu halde değişecek üst düzey bürokrat sayısı 200 civarında olacak? dedi.

Türkiye'de halen 1434 çeşit maaş olduğunu belirten Dinçer, ?Kimin gücü neye yetmişse almış. Bunu düzenlemek şart? diye konuştu.

Belediye enflasyonu

BaŞbakanlIk Müsteşarı, halen 3 bin 215 belediye olduğunu belirterek, bunların yüzde 80'inin belediye özelliğine sahip olmadığını söyledi. Dinçer, 396 belediyenin nüfusunun 2 binin altında olduğunu kaydetti.

H.O .Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber