Memur gazete yazarlarına Valilik yasağı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Ocak 2006 16:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adıyaman'da kamu kurumlarında memur veya sözleşmeli personel olarak çalışan gazete yazarları, Valiliğin kurumlarına yazı göndererek, yazı yazmalarına yasak getirdiğini iddia ediyor.

"Adıyaman Haber" gazetesi, Valiliğin, kurumlara "Genelge ile yazı yazılmasını yasaklayın" diye, imzasız ve başlıksız bir yazı gönderdiği iddiasına yer verdi. Gazetesi yazarı Naif Karabatak, yazısında yasağın, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanunu'na dayandırıldığını belirtiyor.

İddiaları sormak amacıyla bianet'in dün (4 Ocak 2005) görüştüğü Valilik Basın Hakla İlişkiler Müdürü Mehmet Çelik, bu konuda açıklama yapmayacağını, Validen başka kimsenin de açıklama yapamayacağını bildirdi. bianet, dün ve bugün (5 Ocak) iki kez aradığı Vali Halil Işık ile de, toplantıda olduğu için görüşemedi.

ABB ve Eğitim Bir-Sen de tepki gösterdi

Uygulamanın kentteki televizyon, radyo ve gazetelerdeki 27 kişiyi etkilediğini belirten yazar Karabatak, yazı ile kurumlara basına bilgiyi sadece Vali Işık'ın verebileceğinin bildirildiğini açıkladı.

Genelgeye uymayanların disiplin cezasına çarptırılacağının bildirildiğini yazan Karabatak, "Ben Yol-İş Sendikası'na bağlı bir işçiyim ve sözleşmemizde 'yazı yazmak, yazarlık yapmak' la ilgili herhangi bir hüküm yok" diyerek yazı yazmaya devam edeceğini ifade etti.

Uygulamadan "Adıyaman'da Olay" gazetesi yazarı ve GAP Gazeteciler Birliği Genel Başkanı Zeynel Abidin Kıymaz ile birlikte "Yeniyol", "Doğuş", "Günebakış" gazetelerinin de etkilendiği ifade edildi.

Adıyaman'daki bu duruma Anadolu Basın Birliği (ABB) Bölge Başkanı Murat Sönmüş, Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Gafai İzci ve Demokrasi Platformu'nun da tepki gösterdiği bildirildi.

İddiaya göre, yazarlara yasak kararına şu gelişmeler yol açtı :

Kışın başlamasıyla Adıyaman'da yoğun bir hava kirliliği yaşandı. Çevre ve Tanıtım Platformu (ÇETAP) İkinci Başkanı da olan Karabatak ise, yetkililerin kayıtsız kaldıklarını düşünerek, sorumluları mahkemeye vermeye karar verdi.

ÇETAP yetkilisi Karabatak'ın kaçak kömürler ve hava kirliliği ile ilgili Sağlık Müdürlüğü, Çevre Orman Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığı'nı mahkemeye vermesi gazetelere haber oldu.

Yasa ne diyor?

657 sayılı Devlet memurları Kanunu'nun "Basına Bilgi veya Demeç Verme" başlıklı 15. maddesine göre, "Devlet Memurları, kamu görevleri hakkında basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç veremezler. Bu konuda gerekli bilgi ancak bakanın yetkili kılacağı görevli; illerde valiler veya yetkili kılacağı görevli tarafından verilebilir."

Adıyaman'da beş günlük gazete, altı radyo ve iki televizyon yayın yapıyor. (EÖ)

bianet.org

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber