14 bin 700 YTL'ye emeklilik

Haber Giriş : 07 Ocak 2006 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1980'den önce sisteme girip ancak hiç prim ödemeyen Bağ - Kurlular, 14 bin 700 YTL'yi peşin yatırarak emeklilik hakkına kavuşabilecek

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, SSK ve Bağ - Kurlulara prim affı getiren yasa tasarısını bazı değişikliklerle kabul etti. 1980'den önce sisteme girip hiç prim ödemeyen Bağ - Kurlular, 14 bin 700 YTL'yi peşin yatırmaları karşılığında emekli olabilecek.

Kurban Bayramı'ndan hemen sonra TBMM Genel Kurulu'ndan çıkarılması amaçlanan tasarı, yürürlük tarihine kadar tüm prim borçlarını kapsıyor. Ancak 31 Mart 2005'ten sonraki borçlar için indirim uygulanmayacak.

Düzenlemeye göre, prim borçlarına uygulanan gecikme cezaları ve faizleri silinecek. Bağ - Kur prim borcu aslına TEFE oranı uygulanacak. SSK prim borcuna ise 1999'a kadar olan kısmına gecikme cezası, bu tarihten sonra olan bölümüne TEFE oranında faiz uygulanacak. Ortaya çıkacak borç toplamı 60 aya kadar takside bölünecek.

Peşin ödeyene ceza yok
Yıllık bazda, 12 aylık taksit için yüzde 5, 12 - 24 ay arasında yüzde 6, 24 aylık taksitte yüzde 7 oranında faiz uygulanacak.
Borcunu peşin ödeyecekler, ceza ve faizlerden kurtulacak. 1 yıl içerisinde öngörülen taksitleri ve mevcut primlerini üç taksitten fazla geciktirenler, yeniden yapılandırma hakkını kaybedecek.
Bağ - Kurlular lehine yapılan en önemli değişiklik, emeklilik olanağı oldu. Buna göre, sisteme 1980'den önce girenler hiç prim ödememiş dahi olsalar, yaş sınırını doldurmaları kaydıyla 14 bin 700 YTL ödeyerek emekli olabilecek. 1980'den sonra girip hiç prim ödemeyenler de, indirimli prim miktarlarını ödeyerek sisteme yeniden dahil olabilecek.

Çifte şans
Borcu yeniden yapılandırılan Bağ - Kurlular sağlık hizmetlerinden de yararlanabilecek. Bağ - Kur prim borcunun tamamını ödeyenlere hemen, taksitli ödeyenlerden yüzde 25'ini veya 4 taksidi ödedikten sonra sağlık hizmeti sunulacak. Bağ - Kurluların affa bağlanan asıl borç miktarlarından, sağlık primi borcu düşülecek.
Bir sosyal güvenlik kurumuna kayıtlıyken yanlışlıkla başka kuruma prim ödeyenlerin durumu düzeltilecek. Bu primler, kuruluşlar arasında mahsup edilerek, sigortalının mağduriyeti önlenecek.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber