34 plakalı araçlardan ?İstanbul Vergisi' alınacak

Haber Giriş : 07 Ocak 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın İstanbul içindeki paralı geçiş gişelerinin kaldırılması isteğine Vali Muammer Güler'den destek geldi. Güler, araçları olan İstanbullular'dan yılda bir defa tahsil edilecek "İstanbul Vergisi"nin alınması gerektiğini söyledi. İstanbul'un trafik sorununu görüşmek üzere 21 Ocak'ta Ulaştırma ve İçişleri Bakanları ile milletvekillerinin katılacağı ''Ulaşım Zirvesi'' öncesi BUGÜN'e konuşan Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş'ın "gişeler kalksın" fikrini desteklediğini belirtti.

Valinin açıklamaları:

- Ulaşım Zirvesi'nde hem mevcut sorunlar hem de bunlarla ilgili çözüm önerileri gündeme gelecek.

- Köprülerdeki gişeler, trafik ve güvenlikle ilgili sorunları ele alacağız. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla, İstanbul'a özel bir çalışma yapılacak.

- Zirveye herkesin katılımının sağlanması gerekiyor. Bu konularda fikri olan varsa bize bildirsin.

- Bilinen şeyleri mevcut kaynaklarla yeniden entegre edip hangilerinin öncelikli olması gerektiğini tespit edip bir an önce düğmeye basmak gerekiyor.

- İl sınırı 130 km. olan İstanbul'un bir girişine bir de çıkışına yani mülki sınırlarına birer gişe konulmasının yeterli olduğu kanaatindeyim.

- İstanbul plakalı araçlardan taşıt vergisi tahsil edilirken İstanbul vergisi adı altında bir vergi daha tahsil edilecek. 34 plakalı araç sahipleri köprü ve otoyolları ister kullansın ister kullanmasın bu vergiyi yılda bir defa ödeyecek.

- Bu kesinti kentin trafik düzenlemeleri için ayrılabilir. Ayrıca bu paranın Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağı tüm otopark hizmetlerinde değerlendirilmesini istiyorum. Böylece halktan da otopark ücreti alınmayacak.

- Ana alterlerdeki otopark hizmetleri ücretsiz olunca çete ve illegal grupların da bir kaynağı kurutulmuş olacak.

- Tek çift plaka uygulamasının fayda getireceğini düşünmüyorum. Bu gerçekleştirilemeyecek bir tedbirdir. Yapılacak çalışmalarla araçların hareketini kısıtlamak yerine, yeni yollarla taşıma konseptini tersine çevirmek lazım. Kent içi taşımacılıkta raylı sistemi geliştirmezseniz, bu şehir bu kadar insanı taşıyamaz.

Ulaşım Zirvesi'ne kendisine bağlı birimlerle hazırlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, önceki gün yaptığı açıklama, "Gişelerin kaldırılmasını çoktandır istiyoruz. Böyle bir talebimiz var. Sayın Başbakan olumlu bakıyor. Ötelenmesi, il hudutlarına taşınması söz konusu olabilir. Onun üzerinde çalışacağız'' demişti.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber