Bazı denetim elemanlarının ek göstergelerini artıran ve kamu oyunda büyük infial uyandıran düzenleme Meclis Genel Kurulunda Tasarıdan çıkartıldı.

Haber Giriş : 11 Aralık 2003 23:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bazı denetim elemanlarının ek göstergelerini artıran ve kamu oyunda büyük infial uyandıran düzenleme Meclis Genel Kurulunda Tasarıdan çıkartıldı.

Hükümet tarafından hazırlanan ve tüm Bakanların imzalarının yer aldığı "Bankalar Kanunu İle Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı"nda Adalet Komisyonunda önemli bir değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklik sitemizde yer alan bir görüştede yer aldığı üzere, sanki tüm Bakanlık ve Müsteşarlık denetim elemanlarının ilgilendiriyor gibi görünmekteydi. Zira, düzenleme sadece "Türkiye düzeyinde görevli ve yetkili olan ve kadrolarının bulunduğu kurumların merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşları dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında teftiş yetkisine sahip" denetim elemanlarının ilgilendirilmektedir. Metin dikkatilice okunduğunda bu düzenlemenin tüm denetim elemanlarını değil sadece tüm kamu kurum ve kuruluşları üzerinde denetim yetkisine haiz bir kısım denetim elemanını kapsadığı görülecektir.

Meclis Genel Kurulunda geç saatlerde tasarı görüşmeleri yapılırken verilen önerge ile söz konusu düzenleme tasarıdan çıkartılarak benzeri görülmemiş bir haksızlığın önüne geçilmiş oldu.

Genel Kurul görüşmelerine ayrıca kamu personeli ile ilgili tüm düzenlemeler, düzenlemelerin bazı kamu çalışanlarına ayrıcalık tanıdığı ve butür düzenlemelerin genel bir kanunla yapılması gerekçesi ile Tasarı metninden çıkartıldı.


Tasarıdan çıkartılan madde metinleri:

"Devlet davalarını takip tazminatı

Madde 13- Maliye Bakanlığı Baş Hukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilâtında görev yapan personelden;

Baş Hukuk Müşaviri ve Muhakemat Genel Müdürüne, Hukuk Müşavirlerine, Muhakemat müdürlerine, muhakemat müdür yardımcılarına, Müşavir Hazine avukatlarına ve Hazine avukatlarına "7500" gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda "Devlet davalarını takip tazminatı" ödenir.

Bu tazminat damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaz ve bu tazminata hak kazanmada ve ödemelerde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır."

MADDE 8.- 10.2.1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fıkrasında yer alan "Defterdarlık Kontrol Memurlarından" ibaresi "Muhasebe Denetmeni, Vergi Denetmeni, Milli Emlak Denetmeni ve Bunların Yardımcıları" olarak değiştirilmiş, "Sosyal Sigortalar Kurumu Müfettiş ve Müfettiş Yardımcıları" ibaresinden sonra gelmek üzere "Sigorta Denetleme Uzman ve Yardımcıları ile Aktüerleri" ve "Tapu ve Kadastro Denetmenleri ve Denetmen Yardımcıları" ibaresinden sonra gelmek üzere "4353 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin (F) bendi ile 3 üncü maddesinin (D) bendi uyarınca görevlendirilecek kişilerden;" ibaresi eklenmiştir.

MADDE 10.- 14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 146 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "6000" rakamı "15000" olarak değiştirilmiştir.

MADDE 15.- 27.6.1989 tarihli ve 375 sayılı, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu, 2914 Sayılı Yükseköğretim Kanunu, 5434 Sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu ile Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması, Devlet Memurları ve Diğer Kamu Görevlilerine Memuriyet Taban Aylığı ve Kıdem Aylığı ile Ek Tazminat Ödenmesi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki geçici 8 inci madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 8- İlgili Kanunlarında değişiklik yapılıncaya kadar en az dört yıl süreli yükseköğretim veren fakülte ve yüksek okulları bitirmiş, Türkiye düzeyinde görevli ve yetkili olan ve kadrolarının bulunduğu kurumların merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı ilgili ve ilişkili kuruluşları dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında çeşitli kanun ve kanun hükmünde kararnameler uyarınca Başbakan, bakan, müsteşar ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu adına teftiş, denetim, bankalar yeminli murakıplığı veya inceleme (banka ve vergi incelemesi dahil) yetkisine sahip denetim elemanlarından birinci dereceden kazanılmış hak aylığı alanlara bu derecedeki geçirdikleri süreler dikkate alınarak emsalleri olan birinci sınıfa ayrılmış Sayıştay meslek mensuplarına uygulanmakta olan ek göstergeler uygulanır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber