Vize ve pasaportta AB uyumu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ocak 2006 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dışişleri Bakanlığı, 2006 yılında ICAO ve AB yükümlülükleri doğrultusunda, bu standartlara uygun yeni tip pasaportlar için düğmeye bastı. Bazı ülkelere vizesiz giriş için ise gerekli çalışmalar başladı.

Dışişleri Bakanlığı, 2006 yılında ICAO ve AB yükümlülükleri doğrultusunda, bu standartlara uygun yeni tip pasaportlar için çalışmayı tamamlamak üzere. Dışişleri Bakanlığı'nın sorumluluğu ve Bakanlık eşgüdümünde yürütülen çalışmalar sonucunda, pasaportlar 10 yıllık süre için düzenlenecek. Aynı şekilde vize rejiminin de AB ile uyumlulaştırma çalışmaları sürdürülüyor. AB müktesebatına uyumu amaçlayan Eşleştirme Projesi, 9 Eylül 2005 tarihinde başladı. AB tarafınca tahsis edilen fonlar kullanılarak, proje kapsamında dış temsilcilikler, belge sahteciliğini tespit edecek. AB standartlarında teçhizatla donatılması ve yeni vize etiketi geliştirilmesi öngörülüyor. AB mali yardım sürecinde projelerin yatırım miktarının yüzde 257'i aday ülkelerin ulusal bütçelerinden temin edildiğinde, 575 bin Euro tutarındaki proje harcamalarının 143 bin 750 Euro'luk bölümünün Dışişleri Bakanlığı bütçesinden sağlanması gerekiyor.

Öte yandan, AB ülkelerine seyahat etmek isteyen vatandaşların vize temininde yaşadıkları sıkıntılar göz önüne alınarak, vize işlemlerinin basitleştirilmesi, daha az belge talebi, işadamlarına uzun süreli müteaddit girişli vize verilmesi, ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya gibi AB ülkesi olmayan OECD ülkelerinde ikamet eden ve çalışma izni ya da giriş vizesi bulunan vatandaşlarla İsviçre'de yaşayan vatandaşlara vize muafiyeti sağlanması gibi hususları içeren bir vize anlaşmasının AB'yle imzalanması konusunda görüşmeler başlatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber