Orman yangınlarının yüzde 60'ı insan kaynaklı

MUĞLA Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım, 2012 yılında çıkan 319 yangında 158 hektarlık alanın zarar gördüğünü söyledi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 07 Mayıs 2013 20:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Orman yangınlarının yüzde 60'ı insan kaynaklı

Yıldırım, "Bunların yüzde 60'ı insan, yüzde 40'ı ise yıldırım kaynaklı" dedi.

Muğla Orman Yangınlarını Önleme ve Mücadele Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Valilik 75'inci Yıl Salonu'nda Vali Fatih Şahin başkanlığında ilgili kurum müdürlerinin katılımı ile yapıldı. Vali Şahin, orman varlığını korumanın insanlık görevi olduğunu belirtti. Muğla'nın orman bakımından zengin olduğunu ve bununla gurur duyduklarını belirten Şahin, "Orman yangınlarıyla mücadele ve önleyici tedbirler noktasında son üç yıldır tarihi rekorlar kırıyoruz. Bize bırakılan bu mirası en güzel şekilde koruyarak, gelecek nesillere daha da artırarak taşımak zorundayız. Bu anlamda çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.

Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım da slayt eşliğinde yangınlarda alınması gereken tedbirleri anlattı ve mevcut ekipman sayısı hakkında bilgi verdi. Yıldırım, "Muğla olarak yüzde 68'lik orman varlığına sahibiz. 2012 yılında çıkan 319 adet yangında 158 hektarlık alan zarar gördü. Bunların yüzde 60'ı insan, yüzde 40'ı ise yıldırım kaynaklı. İnsan kaynaklı yangınlarının büyük bir kısmı kasıtlı olarak yapılıyor. Yangınların yüzde 88'i Haziran ve Ekim aylarında saat 10.00 ila 20.00 arasında meydana geliyor. Orman yangınlarına bin 300 işçi, 135 teknik eleman, 70 idari personel, 67 arazöz, 29 tanker, 37 ilk müdahale aracı, 9 dozer, 1 loder ve 1 adet ekskavatörle müdahale ediyoruz. Ekipman anlamında iyi durumdayız. Fakat bazı noktalarda birkaç arazöz ve ilk müdahale aracına ihtiyacımız var" diye konuştu.

Yıldırım, çıkan orman yangınlarına ilk müdahalenin 13 dakika 1 saniye olduğunu belirtti. Yıldırım, "Aktif savunma planımız çerçevesinde geçen yıl yangına ilk müdahaleyi 13 dakikaya indirdik, bu yılki hedefimiz 12 dakikaya çekmek. Bu amaçla ekiplerimizi kritik noktalara çekiyoruz. İlimizde 24 adet ilk müdahale aracı ekibimizi kurduk. Bu anlamda Türkiye'de en iyi derece yapan ekiplerimiz Muğla'da bulunuyor. İl genelinde 39 yangın gözetleme kulesinde 24 saat orman alanlarımız gözetleniyor. Bunlardan 13'ünde kamera sistemi mevcut olup, olası bir yangında bu kameralar ekiplere anında alarm vererek, uyarıda bulunuyor" diye konuştu.

Ali Yıldırım, orman yangınlarına havadan müdahale için Orman Genel Müdürlüğü'na ait Muğla'da 4 helikopter ve Milas-Bodrum Havalimanı'nda iki amfibik uçak bulunduğunu dile getirdi. Yıldırım, "Genel Müdürlüğümüz kendi yangın helikopterlerimizin alımı ile ilgili çalışmalar sürüyor. Bu amaçla 2018 yılı yangın sezonunda tüm bölgeler için 20 adet Skorsky helikopter dağıtımı yapılacak. Muğla'ya yıl boyunca bölgede konuşlanması için bu helikopterlerden iki adet gelecek. Helikopterler için Ula, Bodrum ve Güvercinlik'te altyapı çalışmalarımız sürüyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber