İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kadastro Teknisyeni, Tapu Kadastro MYO'dan Mezun Olursa

Teknik hizmetler sınıfında kadastro teknisyeni olarak görev yapan bir memurunun, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Tapu Kadastro Meslek Yüksek Okulu mezunu olması halinde özel hizmet tazminatının tekniker gibi ödenip ödenmeyeceği konusunda son noktayı Danıştay koydu. Danıştay Onbirinci Dairesinin kararına göre; Tapu Kadastro MYO mezunları, 'tekniker' değil 'meslek elemanı' olduğu için kadastro teknisyenileri özel hizmet tazminatlarını teknikerler ile aynı düzeyden alamayacaktır. Detay için tıklayın

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Ocak 2006 00:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Teknik hizmetler sınıfında teknisyen olarak çalışan bir memur Tapu Kadastro Meslek Yüksek Okulu mezunu olması halinde özel hizmet tazminatı nasıl hesaplanacaktır. Bu MYO'dan mezun olan bir teknisyen 2001 yılında idaresine başvurarak teknikerler gibi özel hizmet tazminatı almak istedi. Ancak idare bu talebe olumsuz yanıt verdi. İlgili kişi bunun üzerine idare mahkemesinde dava açtı ve dava memur lehine sonuçlandı.

Ancak, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bu kararı Danıştay'da temyiz etti.

Danıştay 98/10548 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına atıkta bulunan gerekçeli kararında şu hususlara yer verdi.

"Söz konusu (II) sayılı Cetvelde, en az iki yıl süreli mesleki teknik yüksek öğrenim görmüş yüksek teknikerler ve teknikerler için farklı, lise üzerine en az 2 yıl süreli mesleki teknik öğrenim veya mesleki teknik kurs görenler için farklı, lise dengi mesleki teknik okul mezunları için farklı miktar ve oranlarda özel hizmet tazminatı oranları belirlenmiştir.

Dosyanın incelenmesinden, davalı idarede teknik hizmetler sınıfında kadastro teknisyeni olarak görev yapan davacının, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 2 yıllık Tapu Kadastro Meslek Yüksek Okulundan mezun olması nedeniyle iki yıl süreli mesleki teknik yüksek öğrenim görmüş teknikerler için öngörülen özel hizmet tazminatı oranından yararlandırılması yolundaki başvurusunun reddi üzerine davalı idarece tesis olunan işlemin iptali istemiyle bu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

Görüldüğü üzere, yukarıda yer verilen kanun hükmünde belirtilen özel hizmet tazminatının, hangi öğrenimi görmüş ve hangi unvana sahip olanlara ne miktarda ödeneceğine ilişkin hususlar, Kanunun verdiği yetki çerçevesinde Bakanlar Kurulu Kararıyla belirlenmiş ve bu belirlemeye göre de teknikerler için öngörülen özel hizmet tazminatı oranından yararlanabilmek için en az iki yıl süreli mesleki teknik yüksek öğrenim görmüş tekniker olmak gerekmektedir.

Olayda ise, davacının teknisyen görev ve kadro unvanıyla görev yaptığı, bitirdiği yükseköğrenimin ise kendisine tekniker unvanını kazandırmadığı, zira davalı idarenin savunmasından Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 16.9.1986 tarihli toplantısında alınan kararla, Tapu Kadastro Meslek Yüksek Okulundan mezun olanlara "Meslek Elemanı" unvanının verildiği anlaşılmıştır."

Danıştay kararının tümüne ulaşmak için tıklayınız.

Not: 9810548 sayılı BKK değişmiştir. Ancak 2005/8501 sayılı BKK'da da aynı hükümler yer almaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber