İHD, Taksim'de 1 Mayıs'ta yaşanan olaylarla ilgili raporunu açıkladı

İNSAN Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde İstanbul'da yaşanan olaylarla ilgili rapor hazırladı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 08 Mayıs 2013 17:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İHD, Taksim'de 1 Mayıs'ta yaşanan olaylarla ilgili raporunu açıkladı

İHD'ye bağlı gözlemci heyetler tarafından '2013 - 1 Mayıs Gözlem Raporu' adıyla hazırlanan raporda, "1 Mayıs'ta AK Parti iktidarı Taksim Meydanı'nda süren inşaatı bahane ederek, İstanbul halkına karşı hem uluslararası anlaşmalardan doğan temel insan haklarına karşı, hem de iç hukuktan kaynaklanan haklarına karşı anayasal bir suç işlemiştir" ifadelerine yer verildi.

HEYET ÜYELERİ MECİDİYEKÖY, ŞİŞLİ, TAKSİM, BEŞİKTAŞ, TARLABAŞI'NDA GÖZLEM YAPTI

İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe ve İHD Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Hulusi Zeybel, "2013,1 Mayıs Gözlem Raporu"nu İHD'nin Beyoğlu'ndaki İstanbul Şubesi'nde düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladılar.

Ümit Efe, 1 Mayıs'ta sadece Taksim'in yasaklanmadığını İstanbul'daki toplu ulaşım araçlarıyla bazı cadde ve sokakların da yasak bölge ilan edildiğini söyledi. 1 Mayıs'tan önce yaşanan gelişmelerin kendilerine 1 Mayıs'ta bir devlet terörü yaşanacağının işaretlerini verdiğini kaydeden Efe, şunları söyledi:

"Biz emek ve işçi örgütlerinin tutumlarını ve devletin onlara karşı tutumlarını takip etmek amacıyla bir gözlem heyeti oluşturduk. Heyet üyeleri Mecidiyeköy, Şişli, Taksim, Beşiktaş, Tarlabaşı'nda gözlem çalışmaları yaptılar. 2 -6 Mayıs tarihleri arasında Taksim ve çevresinde 1 Mayıs olaylarının benzeri yasakçı zihniyet devam etti. Biz bütün bu süreci İHD İstanbul Şubesi olarak gözlemci heyetleri oluşturarak müdahaleci çalışmalar yaparak takip ettik. Yasakçı zihniyetin 12 Eylül'ü aratmayacak uygulamaların çok tesadüf olmadığı görüşündeyiz. Kentin yoksul ve muhalif kesimlerini öteleyen ve yok gören antidemokratik ve başka bir sese ihtiyaç duymayan faşizan bir uygulamadır ve bundan derhal vazgeçilmelidir."

Ümit Efe, gözlem heyetinin, İHD MYK Üyesi Hulusi Zeybey, İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, Şube Yönetim Kurulu'na bağlı üyeler Ali Gök, Elif Su, Zehra Gül, Sevim Kalman Osman Özkan, Kıvanç Sert ve İHD İstanbul Şube Aktivisti Yaşar Özyol'dan oluştuğunu ifade etti.

3'Ü AĞIR TOPLAM 200'DEN FAZLA GÖSTERİCİ, 6 GAZETECİ, 22 POLİS YARALANDI

Toplantıda, Gözlem Heyeti tarafından hazırlanan raporla ilgili sunumu Hulusi Zeybel yaptı. Zeybel'in açıkladığı raporda şu ifadelere yer verildi:

"1 Mayıs'ta AK Parti iktidarı Taksim Meydanı'nda süren inşaatı bahane ederek, İstanbul halkına karşı hem uluslararası anlaşmalardan doğan temel insan haklarına karşı hem de iç hukuktan kaynaklanan haklarına karşı anayasal bir suç işlemiştir. Bu suçun failleri başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İçişleri Bakanı Muammer Güler, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'dır. 1 Mayıs katılımcılarının güvenliği gerekçe gösterilerek getirilen yasaklama sonucu 3'ü ağır toplam 200'den fazla gösterici, 6 gazeteci, 22 polis yaralandı. Toplam 72 kişi de gözaltına alındı ve darp edildi. Ne pahasına olursa olsun göstericileri Taksim'e sokmamak için alınan güvenlik önlemlerinde 2 bin 600'ü değişik illerden olmak üzere 22 bin polisin görev yaptığı ve müdahale için 200 adet gaz kapsülü kullanıldığı bizzat valilik tarafından açıklanmıştır."

Raporda 2-6 Mayıs tarihleri arasında Taksim ve çevresinde yapılan gösteri ve yürüyüşlerin keyfi olarak yasaklandığı ve saldırıların sürdüğü ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber