ÜAK alt komisyonunca hükümete sunulmak üzere hazırlanan tasarı taslağı YÖK'ün var olan yetki ve görevlerinin büyük oranda tırpanlanlıyor.

Haber Giriş : 12 Aralık 2003 07:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ÜAK alt komisyonunca hükümete sunulmak üzere hazırlanan tasarı taslağı YÖK'ün var olan yetki ve görevlerinin büyük oranda tırpanlanlıyor.

Koordinasyon ve planlama kurulu olacak YÖK, uygulamalarında da tamamen Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) ve üniversitelere bağımlı hale getiriliyor. YÖK'ün yetki ve görevleri ise yeniden yapılanacak Üniversitelerarası Kurul'a devrediliyor. Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in de ilk kez ?YÖK Başkanı' olarak katılacağı Üniversitelerarası Kurul, bugün, Hürriyet'in ele geçirdiği taslağı görüşmek ve karara bağlamak üzere toplanıyor. Taslağın, ÜAK'nin onayının ardından 15 Aralık'ta Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunulması plánlanıyor.

YÖK İÇİN 2 ALTERNATİF

YÖK ve ÜAK'nin yapılanmasına ilişkin maddelerin ?2 alternatif'li hazırlandığı taslağa göre, halen Cumhurbaşkanlığı, Bakanlar Kurulu ve Üniversitelerarası Kurul temsilcisi 7'şer ve Genelkurmay Başkanlığı temsilcisi 1 olmak üzere toplam 22 üyeden kurulu YÖK'ün yeni yapısı değişecek. ÜAK'den çıkacak karara göre taslağa konulacak iki alternatif şöyle:

1. MODEL

YÖK; Cumhurbaşkanlığı temsilcisi 2, Bakanlar Kurulu temsilcisi 2, Genelkurmayca seçilen 1 ve ÜAK temsilcisi 6 olmak üzere toplam 11 üyeden oluşacak. Başkan, Cumhurbaşkanınca atanacak. Genel Kurul ve Yürütme Kurulu ayrımı kalkacak YÖK daimi çalışacak kurul haline dönüşecek. Kurul başkan ve üyeleri daimi statüde görev yapacaklar. Başkan ve üyeler, 4 yıllığına en fazla 2 dönem için görev yapabilecekler.

2. MODEL

YÖK, Cumhurbaşkanlığı temsilcisi 2, ÜAK'nın içinden veya dışından seçilecek 8, Milli Eğitim müsteşarı, DPT müsteşarı, TÜBİTAK ve TÜBA başkanların da yer alacağı Bakanlar Kurulu temsilcisi 5, Milli Eğitim Bakanlığı temsilcisi 2 ve Genelkurmay'ın seçeceği 1 olmak üzere 18 üyeden oluşacak. Görev süresi 4 yıl olacak YÖK Başkanı, 2 dönem için Cumhurbaşkanınca atanacak.

ÜAK YENİ YÖK OLACAK

Halen üniversite rektörleri ile üniversite senatolarının seçeceği 1'er temsilci üye ve Genelkurmay temsilcisi 1 üyeden oluşan ve başkanlığını üniversitelerin kuruluş tarihlerine göre her yıl bir rektörün yürüttüğü ÜAK'nın yapısı da değişecek. Buna göre, ÜAK'ya özerklik ve tüzel kişilik kazandırılacak. Rektörler ile sağlık, sosyal, fen ve güzel sanatlar olmak üzere 4 ana alandan 1'er temsilciden oluşacak ÜAK, YÖK gibi ?Yürütme Kurulu' ve ?Genel Kurul' biçiminde yapılanacak. ÜAK, üyeleri arasından 1 başkan ve 4 üyeden oluşan bir yürütme kurulu seçecek. Yürütme kurulu başkanı, ÜAK başkanı olarak görev yapacak. YÖK'ün önemli yetki ve görevlerinin devredileceği ÜAK, YÖK'te kalacak

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber