Aile Bakanlığı 'ergen profili' araştırması yapacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıgı Türkiye ergen profili araştırması yapacak.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Mayıs 2013 15:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aile Bakanlığı 'ergen profili' araştırması yapacak

Genel Müdürlüğümüz 2013 yılında aşağıda belirtilen araştırma projesinin gerçekleştirilmesini planlamaktadır. Kapsam ve hedefleri belirtilen araştırmalar istekli kamu kuruluşları, üniversiteler, araştırmacı, araştırma şirketleri ve araştırma grupları tarafından gerçekleştirilecektir.

Araştırma projesini gerçekleştirmek için proje teklifi vermek isteyen isteklilerin tekliflerini Genel Müdürlüğümüzün ekteki Proje Teklif Formatına ve Sözleşme Tasarısına uygun olarak hazırlayarak 20/05/2013 tarihi saat 16:00'a kadar Genel Müdürlüğümüze matbu ve dijital ortamında elden veya postayla teslim etmeleri gerekmektedir. Postada yaşanacak gecikmelerden istekliler sorumludur.

Araştırma projesiyle ilgili ve Proje Teklif Formatı ile Sözleşme Tasarısı hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isteyenler, Genel Müdürlüğümüzün Araştırma, Geliştirme ve Proje Daire Başkanlığına başvurabilirler.

TÜRKİYE'DE ERGEN PROFİLİ ARAŞTIRMASI

· Adı:Türkiye'de Ergen Profili Araştırması

· Projenin Türü: Araştırma Projesi

· İşin Yapılacağı Yer: Türkiye

· Projenin Başlama-Bitiş tarihleri: /04/2013– /12/2013

· Proje İçin İsteklilere Verilecek Süre: En fazla 7 Ay

İstenilen Belgeler: Proje Teklif Formatında, Sözleşme Tasarısında ve 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununun 3'üncü maddesinin (f) bendi çerçevesinde alınan 13.08.2012 Tarihli ve 2012/3577 Sayılı Kararnamenin Eki'ndeki Esaslar'ı içeren dokümanda belirtilmiştir.

(http://sgb.aile.gov.tr/upload/sgb.aile.gov.tr/mce/2012/bkk/arastirmagelistirmehizmet_bkk.pdf)

PROJE TANIMLAMA BİLGİLERİ

Araştırma projesinin konusu, Türkiye'de ergenlerin, aile, okul, medya vb. kurumlarla ilişkilerini, benlik algılarını ve yaşadıkları sorunların tespiti ve incelenmesidir.1997 yılında Türk Ailesinde Adolesanların Sorunları Araştırması ve 2008 yılında Türkiye'de Ergen Profili Araştırmasıkurumumuzca gerçekleştirilmiştir. Bu iki araştırmanın çizdiği çerçeve içerisinde ergenlerin, topluma bakışları, beklentileri ve eğilimlerindeki değişim 2013 yılında bir kez daha ölçülecektir.

PROJENİN GEREKÇESİ, AMACI VE HEDEFLERİ

Projenin Gerekçesi: Toplumdaki değişimin ölçülmesi için geniş kapsamlı araştırmalar önemli bir yer tutmaktadır. Dolayısıyla genele ve toplumsal eğilimlerin ölçülmesine yönelik araştırmaların belirli aralıklarla tekrarlanması önem teşkil etmektedir. Türkiye'de Ergen Profili 2008 yıllında gerçekleştirilmiştir. 5 yıllık aralıklarla bu araştırmanın tekrar edilmesi öngörülmüştür. Bu yılki araştırmayla, ergenlerin, topluma bakışları, beklentileri ve eğilimlerindeki değişimin ölçülmesi hedeflemektedir.

Projenin Hedef Aldığı Kesim ve Etkileyeceği Diğer Taraflar: Türkiye genelindeki ergenler ve aileleri, üniversiteler, ergenler üzerine çalışma yapan uzmanlar, sosyal politika oluşturucuları

Projenin Genel Amacı: Değişim sürecinin aile kurumunu etkilemesi sonucunda ailenin işlevlerini gerektiği ölçüde yapamaz hale geldiği durumlarda çeşitli toplumsal sorunun ortaya çıktığı görülmektedir. Aile kurumunun birey ve toplum hayatındaki bu önemli yeri nedeniyle, değişimi ölçen araştırmalar yapılarak yeni verilerin toplanması ve bu verilerin ileri istatistikî analizlerinin yapılması hem bu günkü durumun belirlenmesi hem de zaman içindeki değişimin değerlendirilebilmesi açısından önemli görülmektedir. Türkiye'de Ergen Profili Araştırması her beş yılda bir yapılması planlanmakta ve Türkiye'deki ergenlerin aile ortamındaki yaşam biçimlerini ve aile ile toplum yaşamına yönelik değer yargılarını tespit etmeyi amaçlamaktadır.

Projenin Hedefleri: Türkiye'de ergenlerin aile ve toplum hayatına bakış açılarında meydana gelen değişimleri 2008 ve 2013 yılında alandan toplanan istatistikî veriler ışığında sosyolojik olarak incelemektir. Bu incelemeler ışığında sorun alanları tespit edilerek toplumsal rehabilitasyon faaliyetlerine katkı sağlayacak bilimsel bilginin hazırlanması ve bu bilgilerin sosyal politikaya dönüştürülmesinin sağlanması hedeflenmektedir.

PROJE FİKRİNİN KAYNAĞI ve DAYANAKLARI

06.04.2011 tarih 6223 sayılı Kanuna dayanarak Bakanlar Kurulu'nca kabul edilerek 08.06.2011 tarihli ve 27958 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 7. maddesinin e. bendinde: “Ailelerin huzur ve mutluluğunu tehdit eden kötü alışkanlık ve bağımlılık sorunlarını, nedenleri ve sonuçları bakımından incelemek, araştırmak, bunların önlenmesine ve sorunların çözümüne yönelik, aileyi destekleyici ve eğitici programlar hazırlamak ve uygulamak” görevi Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne verilmiştir.

Yine aynı Kanun Hükmünde Kararname'nin 7. maddesinin ç. bendinde “Aile yapısını ve değerlerini tehdit eden sorunları ve bu sorunlara yol açan faktörleri tespit etmek, bu sorunlara karşı toplumsal duyarlılığı geliştirici faaliyet ve projeler yürütmek, çözüm önerileri geliştirmek, bu konularda eğitim programları hazırlamak ve uygulamak.” görevleri Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne verilmiştir.

Yapılacak araştırma sonucunda elde edilecek verilerin analiz edilmesiyle oluşturulacak yeni politika önerileri projenin somut çıktıları olacaktır.

1997 ve 2008 yılı araştırmalarının dijitaline:

http://www.athgm.gov.tr/upload/athgm.gov.tr/mce/eskisite/files/turkiyede_ergen_profili_2008.pdf

http://www.athgm.gov.tr/upload/athgm.gov.tr/mce/eskisite/files/kutuphane_26_Turk_ailesinde_adolesanlarin_sorunlari.pdf

linklerindenulaşabilirsiniz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber