Bazı milletvekillerinin yargıya güvenmedikleri için milletvekili dokunulmazlığını kaldırmak istemedikleri açıklamasına yüksek yargı şiddetli tepki gösterdi

Haber Giriş : 12 Aralık 2003 07:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bazı milletvekillerinin yargıya güvenmedikleri için milletvekili dokunulmazlığını kaldırmak istemedikleri açıklamasına yüksek yargı şiddetli tepki gösterdi

Yüksek yargı, AKP'lilerin, milletvekili dokunulmazlığını koruma gerekçesini "yargının bağımsız olmadığı" iddiasına dayandırmalarına sert tepki gösterdi. Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ile Danıştay Başkanı Nuri Alan, beş eski bakan ile eski Başbakan Mesut Yılmaz için Yüce Divan sürecini başlatmasından bir gün sonra bu açıklamayı yapan AKP'lilere, "iktidardan düşenlerin güvenilmeyen yargıya nasıl gönderildiklerini" sordu.
Meclis Yasama Dokunulmazlığı Araştırma Komisyonu Başkanı AKP'li Hüsrev Kutlu'nun, "Yargı bağımsızlığı olmadığı için dokunulmazlıklara dokunmama kararı aldık", Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in de, "Milletvekillerinin yargı bağımsızlığından endişeleri var" sözleri yüksek yargı başkanlarından sert tepki gördü. Özkaya, Milliyet'e, şunları söyledi:
"70 milyon yargıya müracaat ediyor da, ayrıcalıklı bir sınıf mı yaratılmaya çalışılıyor? Bu Türk milletinin yargısıdır. Yargının aşınmışlığı vardır. Zaman zaman bazı davalarda yargıya müdahale imkânı vardır. Bunu da en başta biz dile getiriyoruz. Bu sorunlar düzelmedi diye yargıdan kaçmak olmaz.

Sade vatandaş yargıya çıkıyor
"İktidardan düşenler, sade vatandaşlar, bürokratlar yargı önüne çıkıyor da, bu gerekçeyle mi yargı önüne çıkılmıyor? Bunu garipsiyorum. Herhangi bir onursal başsavcının kendine ait görüşleri olabilir. Benim herhangi bir hâkime emir verme yetkim yok. Hâkimler yasalara göre karar verir. 10 bin hâkim, şerefiyle, hayatını, sıhhatini ortaya koyarak adaleti tecelli ettirmeye çalışıyor.
"Genç hâkimler bunlara üzülüyor, şevkleri kırılıyor. Teşvik etmek yerine birtakım art niyetlerle yargıyı yıpratmak yanlış. Bu yargıya karşı yapılan en büyük saygısızlıktır. Savcılar, hâkimler yetersizse yeterli hale getirin. Yargı bağımsızlığı, güç odaklarına karşı, siyasi organa karşı bağımsızlığı ifade eder.
"Başka yerden yargı ithal edecek, yerine başka kurum koyacak halimiz yok. Polemikleri seven bir adam da değilim. Ama hiç kimse 'ben bu yargıya gitmem' deme lüksüne de sahip değildir. Soyut iddialarla, maksatlı, mesnetsiz açıklamalar yapılıyor. Yargının zaafları vardır. Siz bunları düzeltmek için bir şey yapmayacaksınız, sonra da yargıyı bu nedenle eleştireceksiniz. Aklıselim Türk halkı bunu değerlendirecektir. Bu tür iddialarla devlet zedelenir. Hukuk ve yargı ortadan kalkarsa, anarşi ortaya çıkar. Yargı siyasete bulaşmamıştır."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber