Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının üniversite öğrencilerine verdiği bursları tek elde toplayan kanun tasarısı, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılması için Başbakanlık'a gönderildi.

Haber Giriş : 12 Aralık 2003 07:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının üniversite öğrencilerine verdiği bursları tek elde toplayan kanun tasarısı, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılması için Başbakanlık'a gönderildi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarının yasalaşması halinde, üniversite öğrencilerine sadece Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) burs ve kredi verebilecek. Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'nun verdiği Başbakanlık bursu da YURTKUR'a geçecek. Üniversiteler de öğrencilerine burs adı altında ödeme yapamayacak. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, eylül ayında görüşleri alınmak üzere bakanlıklara gönderilen ve bu görüşler ışığında düzenlenen tasarıyı pazartesi günü imzalayarak Başbakanlık'a gönderdi. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldıktan sonra Meclis'e sevk edilecek olan tasarı, Meclis komisyonlarında ve Genel Kurul'da görüşüldükten sonra kanunlaşacak. Tasarının bir ay içerisinde kanunlaşması öngörülüyor.

Tasarı ne getiriyor?

Tasarı, mevcut kanununda sadece kredi verebileceği belirtilen YURTKUR'un, burs da vermesini, bu kurumun dışındaki üniversiteler dahil tüm kamu kurum ve kuruluşlarının da üniversite öğrencilerine ?burs, kredi ve nakdi yardım adı altında herhangi bir ödeme yapamayacaklarını' öngörüyor. Tasarıda, burs veremeyecek olan kamu kurum ve kuruluşları tek tek sayılıyor. Bunlar içinde tüm bakanlıklar, üniversiteler, kamu bankaları ve il özel idareleri de bulunuyor. Kendi mevzuatları gereği burs veya kredi vermeleri gereken kamu kurumlarının ise burs vereceği öğrencileri YURTKUR'a bildireceği, bu öğrencilere de yine YURTKUR'un burs vereceği belirtiliyor.

Tasarıya göre, üniversite öğrencilerine burs veya krediyi sadece ?belediyeler, vakıflar, sendikalar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler ve benzeri kuruluşlar' verebilecek. Ancak bu kuruluşlar öğrencilere verdikleri burs, kredi ve nakdi yardımların türü, miktarı ve öğrenci kimlikleri ile her türlü bilgiyi, yardımın yapıldığı tarihten itibaren 10 gün içinde YURTKUR'a bildirecek. YURTKUR'un öğrencilere vereceği burslar için noterde düzenlenecek kredi taahhüt senetleri, vergi, resim ve harca tabi olmayacak. Böylece öğrenciler, burs ve krediler için noter masrafı ödemeyecek. Ayrıca, burs, kredi ve nakdi yardımlar, öğrencilerin borçları karşılığında haczedilemeyecek. Türkiye'nin herhangi bir köyünün ?yaşatma derneği'nin, üniversite öğrencisi köylüsüne verdiği burs bile YURTKUR'a iletilmek zorunda olacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber