Yasaklı yaylalar açıldı, askerler kışlasına çekildi

PKK’nın 8 Mayıs tarihinde çekilmeye başlamasıyla birlikte stratejik bölgelerdeki askeri kontrollerin artık yapılmadığı göze çarparken, 30 yıl yasaklı olan Kör kandil, Herakol ve Bestler üçgenindeki bölgenin en büyük Çemekari yaylası hayvancılığa açıldı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 11 Mayıs 2013 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yasaklı yaylalar açıldı, askerler kışlasına çekildi

200 korucusu bulunan ve 2003 tarihinde sandık kurulmadığı gerekçesiyle seçimlerin iptal olmasıyla Başbakan Erdoğan'ın aday olduğu Siirt'in Doğan köyü, “PKK'ya karşı en çok biz çatıştık. En çok da barışı biz istiyoruz” dediler.

PKK'nın çekilmeye başlamasıyla birlikte, Güneydoğu'da yaşam alanlarında ki değişim de göze çarpmaya başladı. PKK'nın sınır dışına çekilmesini kolaylaştırmak amacıyla Bölgenin stratejik noktalarındaki askeri kontrol noktaları kaldırılırken, askerler kışlalarına çekildi. Siirt'ten başlayarak Van sınırına kadar uzanan ve daha önce PKK'nın önemli üs noktaları bulunan yolların geçtiği Bestler Dereler, Herakol, Kör Kandil dağı bölgelerine kadar uzayan 6 saatlik yolculuk boyunca hiçbir asker ve askeri hareketliliğe rastlanmadı. 30 yıldan beri kapalı olan Herakol dağı eteklerindeki bölgenin en büyük yaylası olan Çemekari merasında artık küçük ve büyükbaş hayvanlar otlatılıyor.

Yıllardan beri kapalı olan Çemakari yaylasından geçen Doğan köyü-Pervari yolu da açıldı. Kör kandil ve Herakol dağı eteklerindeki Pervari ilçesine bağlı 200 korucusu bulunan Doğan köylüleri ise oldukça mutlu. Bölgenin en güçlü korucu köyü olarak bilinen ve 2003 yılında Doğan köyünde sandık kurulmadığı için yeniden seçim yapılarak Başbakan Erdoğan'ın milletvekilliğine yol açtığı köylülerden Nasır Gül, “PKK'ya karşı en çok biz çatıştık. Barışı da en çok biz istiyoruz. Herkesin bu barışa sahip çıkması gerekir. Artık, çatışmaktan bıktık. Birkaç aydan beri yüzümüz gülüyor. Mutluyuz” dedi.

Siirt Valisi Ahmet Aydın da, Herkesin umutlu ve mutlu olduğunu belirterek, “Artık insanlar rahatlıkla kırsal alanda pikniğe gidebiliyor. Yüzleri gülüyor. Bu mutlu tabloyu kimsenin bozmaya hakkı yok. Ben de tatil günü rahatlıkla piknik yapabiliyorum. Bölgemizde şu anda insanlar rahatlamış ve istediği saatten istediği yere kolayca ulaşabiliyor” dedi.

Bu arada, Siirt'in Eruh ilçesi Çırav dağı eteklerinde 16 kişilik PKK'lı bir grubunda bulundukları yeri terk ederek çekildiği ve askeri yetkililer tarafından çekilmenin görüntüye alındığı ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber