Babacan'dan SPK Başkanına 'bir avuç YTL' fırçası

Haber Giriş : 11 Ocak 2006 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

34 bin 500'ü bulan Çeaş-Kepez yatırımcılarının mağduriyetini gidermek için Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığında yapılan toplantıda, Devlet Bakanı Ali Babacan, SPK Başkanı Doğan Cansızlar'a, "Siz 'Bir avuç YTL verirsek bu sorun çözülür' dediniz, hükümeti sıkıntıya soktunuz" dedi.

HÜKÜMET, sayıları 34 bin 500'ü bulan Çeaş-Kepez yatırımcılarının mağduriyetini gidermek için çözüm arıyor. Başbakanlık'ta Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığında, geçtiğimiz hafta kabinenin bakanı ile çok sayıda bürokratın katıldığı Çeaş-Kepez gündemli özel bir toplantı yapıldı. Geçen hafta pazartesi günü yapılan toplantıya Şener'in yanısıra; Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Ali Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, SPK Başkanı Doğal Cansızlar, EPDK Başkanı Yusuf Günay, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, DPT Müsteşarı Ahmet Tıktık ve Enerji Bakanlığı müsteşarı Sami Demirbilek katıldı.

İLGİNÇ DİYALOG:

Çeaş-Kepez yatırımcılarının mağduriyetinin giderilmesine yönelik olarak bugüne dek gündeme gelen ve tartışılan yasal ve idare çözüm önerileri bir kez daha ele alındı. Enerji Bakanı Hilmi Güler, Çeaş ve Kepez'in kendilerinden çıktığını ve "topun Özelleştirme İdaresi'nde olduğunu" söylerken, Devlet Bakanı Ali Babacan ile SPK Başkanı Doğan Cansızlar arasında ilginç bir diyalog gerçekleşti. Babacan, Cansızlar'a "Siz (bir avuç YTL verirsek bu sorun çözülür) dediniz mi? Basında bu yönde beyanınız çıktı" diye sordu. Cansızlar, "Açıklayayım" deyince Babacan, "Açıklamayın, böyle dediniz mi demediniz mi?" diye sorusunu tekrarladı. Geçen ay Abant'ta düzenledikleri geleneksel SPK toplantısında basına bu yönde açıklama yapan SPK Başkanı da "Evet dedim" yanıtını verdi.

BİZİ SIKINTIYA SOKTUNUZ:

Bu cevap üzerine Babacan, Cansızlar'ın bu açıklamasının hükümeti sıkıntıya soktuğunu söyledi. SPK Başkanı bu sorunu gündeme getirmenin kendisinin yasadan kaynaklanan görevi olduğunu belirtti. Cansızlar, geçen yasama döneminde Başbakan Yardımcısı Şener'in TBMM'de yasama çalışmaları sürerken bir gece SPK hukukçularını çağırarak, sorunun çözümüne dönük yasa maddesi yazımı için talimat verdiğini anımsattı. Hükümetin bu sorunu o zaman çözmeyi planladığını hatırlatan SPK Başkanı, tatil dolayısıyla düzenlemenin kadük kaldığını da anımsattı.

67 BİN KİŞİ AZ DEĞİL:

SPK Başkanı ayrıca, bu mağduriyetin yalnızca Çeaş-Kepez yatırımcılarıyla sınırlı kalmadığının altını çizerek TMSF'nin el koyduğu dört banka dolayısıyla güç duruma düşen onbinlerce borsa yatırımcısının daha bulunduğunu belirtti. Babacan bunun üzerine, dört bankayla birlikte devletin el koyduğu kuruluşlar dolayısıyla mağdur olan borsa yatırımcısı sayısının kaç olduğunu sordu. Cansızlar bu sayının 67 bin olduğunu bildirdi. SPK'nın istediği, ÇEAŞ ve KEPEZ ile imtiyaz sözleşmesi iptal edilen AKTAŞ Elektrik hisse senedi sahibi yatırımcıların haklarının iadesi için hazırlanan tek maddelik düzenlemenin Enerji Piyasası Düzenleme yasa tasarısına monte edilmesi öngörülüyor. Sözkonusu tasarı da Plan Bütçe Komisyonu'nda bekliylor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber