Kayıtdışı cepte son günler...

Haber Giriş : 11 Ocak 2006 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Telekomünikasyon Kurumu, kayıtlı olmayan ve ?gri listede' bulunan 1 milyona yakın cep telefonunu Kurban Bayramı'ndan sonra kapatmaya hazırlanıyor.
Telekomünikasyon Kurumu'nun (TK) başlattığı, kayıtdışı cep telefonlarının kayıt altına alınması sürecinde 19 milyon cep telefonu kayıt altına alındı. Bu cep telefonlarından alınan 5 YTL sonucunda toplam 85 milyon YTL'lik gelir elde edildiği belirlendi.

GELİR PAYLAŞILACAK

GSM operatörlerinin isteği doğrultusunda kayıtdışı telefon kullananlara 9 günlük bayram tatilinde de telefonlarını kullanmalarına izin veren TK, bayram tatilinin hemen ardından ?gri listedeki' telefonları kapatacak. Bayramdan sonra kayıt dışında kalan telefonların da kapanmasıyla cep telefonlarının kayıt altına alınma süreci sona erecek ve GSM sektöründe yeni bir sayfa aralanacak.

Elde edilen 85 milyon YTL'lik gelir ise GSM operatörleri ile TK arasında paylaşılacak. Daha önce yapılan hesaplamalarda, kayıtdışı telefonlardan alınan 5 YTL'nın 1 YTL'si GSM operatörlerine, 4 YTL'nin de TK'da kalması öngörülüyordu. Ancak GSM operatörlerinin, abonelerine birden fazla mesaj atması nedeniyle bu paylaşımın farklı olacağı belirtildi.

Öte yandan cep telefonlarının kayıt altına alınmasının ardından 43 milyonu bulan cep telefonu kullanıcılarının TK'ya yönelttikleri şikayetler ve sorular da tüm hızla sürüyor. Abonelerin en çok merak ettikleri konular arasında yurtdışından gönderilen hediye telefonlar oluşturuyor. TK ise bu tür telefonlarda sınırın ?bir' olduğunu ve fatura arandığını söylüyor.

Gasp imkânsızlaşacak

Gaspa karşı kurulacak ihbar sistemi şöyle işleyecek:

- Bütün abonelere kimlik bilgileri için mesaj gönderilecek

- Telefon gasp edildiği zaman, sahibi Telekomünikasyon Kurumu'ndaki ihbar merkezini arayacak.

- Kayıtlar incelenerek ihbarı yapan kişinin telefonun gerçek sahibi olup olmadığı kontrol edilecek.

- İhbarcı gerçekten telefonun sahibi ise anında sistem devreye girecek ve telefon bloke edilerek kullanılmaz hale gelecek.

- İhbar merkezi telefondan alınan son sinyalin yerini de Emniyete ve Jandarma'ya bildirecek.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber