Engelli gence askerliğe elverişlidir raporu

İzmir'in Tire ilçesinde 8 yaşındaki bir çocuğun zekasına sahip olan Şivan Öztürk adlı gence askerliğe elverişlidir raporu verildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Mayıs 2013 23:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Engelli gence askerliğe elverişlidir raporu

İzmir'in Tire ilçesinde 8 yaşındaki bir çocuğun zekasına sahip olan Şivan Öztürk adlı gence askerliğe elverişlidir raporu verildi. Anne Mercan Öztaş, oğlunun tek başına ayakkabısını bağlayamadığını, sokağa çıkamadığını, yemeğini yiyemediğini belirterek, "Şivan'ı askere alırlarsa dayanamam. Onu alırlarsa beni de alsınlar, beraber seve seve yaparız" dedi.

550 ORANINDA ÖZÜRLÜ

Tire'de engellilere yönelik eğitim veren Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu öğrencisi Şivan Öztürk'e, devletten özürlü maaşı almasına ve 550 oranında özürlü raporu olmasına rağmen iddiaya göre İzmir Askeri Hastanesi tarafından "Komando olamaz, askerliğe elverişlidir" raporu verildi. Rapor karşısında şaşkına dönen Şivan'ın ailesi hukuk mücadelesi başlattı. Karara itiraz eden aile, Balıkesir Askeri Hastanesi'ne sevk edildi. Burada da muayene edilen Şivan'a bir sene sonraya tekrar randevu verildi. Şivan, eğer engelli olduğunu kanıtlayamazsa askere alınacak.

8 YAŞINDA BİR ÇOCUĞUN ZEKASINA SAHİP

Oğlunun Tire'de 2 yıldır Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi Okulu'na devam ettiğini belirten anne Mercan Öztaş, "Şivan sağlıklı ve normal biri olsa o okulda ne işi var. Öğretmenleri bile askere alınacağına inanamadılar. Okul idaresi bu konuda yazılı görüş bildireceklerini söyledi. 8 yaşındaki bir çocuğun zekasına sahip. Tek başına ayakkabısını bağlayamıyor, sokağa çıkamıyor, yemeğini yiyemiyor, renkleri bilmiyor, banyo ve tıraş olamıyor. Kısacası kendini ifade edip, hayatını idame ettirecek güce sahip değil. Ona bir bebek gibi özenle bakıyorum.

OĞLUMLA BİRLİKTE SEVE SEVE YAPARIZ

İşlemleri için İzmir ve Balıkesir Asker Hastanesi'ne bile ailesi olarak kendimiz getirip götürdük. İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Tire Devlet Hastanesi gibi sağlık kuruluşlarından 'zihinsel ve ruhsal davranış bozukluğu' olduğu yönünde raporları var. Devletten 3 ayda bir 770 lira özürlü maaşı alıyor. Eşim, Irak'ta çalışıyor. 6 çocuğuma ben bakıyorum. Şivan'ı askere alırlarsa dayanamam. Onu alırlarsa beni de alsınlar, beraber seve seve yaparız."şeklinde konuştu.

ASKERLİK YEMİNİNİ GEÇTİĞİMİZ GÜN YAPTI

Anne bu durumun düzeltilmesi için devlet büyüklerinden ve yetkililerden yardım isterken engelli gencin bir günlük askerlik yaptığı da ortaya çıktı. Şivan Öztürk'ün, geçtiğimiz gün Engelliler Haftası kapsamında arkadaşları ile birlikte Tire Jandarma Garnizon Komutanlığı'nda bir günlük askerlik yaparak, yemin ettiği de öğrenildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber