Silifke'de sera domatesin kilosu 20 kuruşa düştü

Mersin'in Silifke İlçesi'nde serada domatesin kilosu 20 kuruşa düştü.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 14 Mayıs 2013 13:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Silifke'de sera domatesin kilosu 20 kuruşa düştü

Mersin'in Silifke İlçesi'nde serada domatesin kilosu 20 kuruşa düştü. İhracat olmaması ve hasadın artması nedeniyle fiyatı düşen domatesin, üretim maliyetini karşılamaması üreticileri zor duruma sokarken, ucuzluk henüz tezgahlara yansımadı.

Atayurt Beldesi'nde, 20 yıldır serada domates üretimi yapan Ali Güven, domatesin kilosunu 20 kuruştan sattığını, üretim maliyetinin ise 70 kuruşu geçtiğini söyledi. Geçen yıl domatesin aynı mevsimde 80 kuruş ila 1 lira arasında değişen fiyattan alıcı bulduğunu belirten Güven, bu yıl ise fiyatların çok düşük olduğunu, fide, naylon, ilaç, gübre, işçilik göz önüne alındığında, üretim maliyetini bile karşılamadığını söyledi. Gübreye, ilaca, tohuma, mazota, naylona her yıl zam yapıldığını vurgulayan Güven, "Domates para etmiyor. Biz nasıl geçiniriz? Bu ürünlere emek verdik. Domates fiyatı böyle giderse, ne çocuklarımızı okutabiliriz ne de geçimimizi sağlayabiliriz. Borç içinde kaldık. Bizler 20 yıldır bu ovada seracılıkla geçiniyoruz. Bütün gelirimiz seracılığa bağlı" dedi. Aynı beldede domates üretimi yapan Musa Susam ise 10 gün önce domatesin kilosunun 1 liranın üzerinde olduğunu, fiyatların bir anda düştüğünü, bir domates fidesini 50 kuruşa alırken, kilosunu 20 kuruşa satmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can da bu yıl ilçe genelindeki yaklaşık 4 bin dönüm seradan, 50 bin ton domates hasadının yapılacağını söyledi. Fiyatların düşük olması nedeniyle serada domates üretimi yapan çiftçilerin zor durumda olduğunu anlatan Can, "Fiyatların bu kadar düşük olması, bankalara, ziraatçıya, ilaç bayilerine borcu olan çiftçilerimizi düşündürüyor. Fiyatların bu kadar düşmesinin en büyük nedeni, şu anda ihracatın yapılamamasıdır. Böyle giderse de domates üreticileri perişan olacaktır. Bu nedenle acilen önlemlerin alınması gerekir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber