Yeni YÖK Başkanı Teziç: Görevimiz iktidarla mücadele değil ancak gerekirse bunu da yaparız!

Haber Giriş : 13 Aralık 2003 01:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni YÖK Başkanı Teziç: Görevimiz iktidarla mücadele değil ancak gerekirse bunu da yaparız!

ÜAK toplantısında bir konuşma yapan YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, ``Görevimiz iktidarla mücadele değil ancak gerekirse bunu da yaparız`` dedi. Teziç ayrıca, ``Taslak takvimle bağdaştırılmamalı ve bu konu aceleye getirilmemeli`` diye konuştu.

Toplantıdan önce YÖK Başkanlığı için gerçekleştirilen devir-teslimtöreninin ardından Prof. Dr. Teziç, eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz`ü uğurladı ve yeniden salona geldi.

ÜAK Başkanı Prof. Dr. Ayhan Alkış, Teziç`in bir konuşma yapacağını belirterek kürsüye davet etti. Sözlerine Yükseköğretim Yasa Taslağı`nın dün akşam kendisine verildiğini ifade ederek başlayan Teziç, ``Tabir yerindeyse bebek kucağımda`` dedi.

Taslakla ilgili içeriğine ilişkin bir değerlendirmeden çok bundan sonra izlenecek veya izlenmesi gereken yol hakkında görüşlerini dile getirmek istediğini kaydeden Teziç, şöyle konuştu: ``Bu bir ön taslak. Bunun Yükseköğretim Kurulu bünyesinde oluşabilmesinin usullerini henüz tamamlamış değiliz. ÜAK`nın hazırladığı metnin bilahare YÖK Genel Kurulu`nda da görüşülmesi gerekiyor. Bu aşamayı atlarsak kendi içimizde bir usül sakatlığı yapmış oluruz.

Bu bakımdan takvimini belirlediğimiz bir tarihte YÖK Genel Kurulu ile ortak bir toplantıda bu metnin müzakere edilmesini düşünüyorum. Bu daha isabetli olacaktır. Bir hukuki zafiyeti bizim göstermememiz gerekir. Bu konuda ikili yapıda bir sürtüşmeyi de ortadan kaldırmak lazım. Görüşülmediği takdirde doğrudan hükümete sunulduğunda kendi bünyemizdeki aksaklık, sonraki dönemlerde de rahatsızlıklar yaratabilir.``

Üniversitelerin yeri geldiğinde böyle bir çalışmayı yapabileceğini ortaya koyduğunu belirten Teziç, ``Gerçi, bunun basına yansımaması gerekirdi. Böyle çalışmaların gizli kalması gerektiğini düşünürüm. Ancak, en azından hükümet böyle bir metnin tamamlandığını öğrenmiş oldu`` dedi.

Teziç, bu yasa taslağının hukuk tekniği ve ifade zaaflarının olmaması açısından nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini çalışmayı yürüten ekibin kendisine büyük bir duyarlılıkla dile getirdiğini kaydetti.

``CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞECEĞİM``

YÖK Başkanı Prof. Dr. Teziç, konuya ilişkin ön bilgileri vermek üzere Cumhurbaşkanı Sezer ile görüşmeyi planladığını belirterek, bu konuda hangi aşamaya gelindiğini iletmek istediğini söyledi.

Teziç, ``Çünkü, bu hem etik açıdan, hem de moral bir sorumluluk olarak yapılması gereken bir husustur. Bizleri bu makamlara atayan yüksek iradenin de bu kadar hassasiyet taşıyan bir konuda zaman zaman bilgilendirilmesi bana en doğal bir yol gibi geliyor`` dedi.

Teziç, gelecek hafta içerisinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşme isteğinde bulunduğunu kaydetti.

Teziç, Başbakan Erdoğan`a ne aşamada olunduğu konusunda bilgi vereceğini ve neler düşündüklerini taslağın içeriğine girmeden dile getireceğini söyledi. Erdoğan Teziç, ``Çünkü içerik, iç bünyemizdeki oluşum nedeniyle henüz tamamlanmış sayılamaz. Onun için bağlayıcı takvimlerle bu yolun izlenmesinin doğru olmayacağını sanıyorum`` diye konuştu.

Teziç, kendilerini bağlayacak takvimin ancak çalışmanın tamamlanmasının ardından sözkonusu olabileceğini kaydetti.

Bu yolun izlenmesinin asıl önemli nedeninin taslağın gerekçelendirilmesi olduğunu belirten Teziç, maddelerin ne anlama geldiğinin, neyi amaçladığının netleşmesi gerektiğini söyledi.

Teziç, ``Amaç unsurunun bir başka siyasi tercihle birleştiğinde saptırılmaması açısından bu gerekçelerin yapılması gerekiyor`` dedi.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber