'Doğum koçluğu' geliyor

Sağlık Bakanlığı’ndan ‘sezaryen’le mücadele adımı... Doğuma yaklaşan anne adayını ‘doğum koçları’ motive edecek.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Mayıs 2013 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Doğum koçluğu' geliyor

Uzun tartışmaların ardından çıkan yasayla sezaryen sayısını düşüremeyen bakanlık, anne adaylarını normal doğuma özendirmek için düğmeye bastı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, MHP'li Reşat Doğru'nun sorusunu yanıtladı. 2012'de 652 bin 739 normal doğuma karşın, 614 bin 46 sezaryen gerçekleştirildiğini belirten Müezzinoğlu bu rakamın aşağı çekilmesi için üzerinde çalışılan yeni tedbirleri şöyle açıkladı: Ülkemizin sezaryen ve normal doğum oranları konusunda ciddi bir sıkıntısı olduğu gerçektir. Normal doğumu teşvik edeceğiz. “Doğum koçları”yla doğuma yaklaşan anneyi motive edecek, normal doğuma yönlendirecek bir takip sisteminin altyapısını kurmaya çalışıyoruz. Sezaryeni de endikasyon çerçevesine çekecek noktaya taşımayı arzu ediyoruz.

TUZ PAKETİNDE UYARI

DÜNYA Sağlık Örgütü'nün 5 gram olarak önerdiği günlük tuz tüketiminin Türkiye'de 15 gram oduğunu belirten Müezzinoğlu, “Çok yakında tuz paketlerinin üzerinde de sigaradaki gibi uyarı yazılarını göreceksiniz” dedi.

Yılda 175 bin kişi kanser oluyor

SAĞLIK Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'de kanser sıklığı ve kansere bağlı ölümlerin de arttığını açıkladı: TÜİK verilerine göre, 2002'de kansere bağlı ölüm yüzde 12 iken, 2009'da yüzde 20'ye ulaşmıştır. Türkiye'de her yıl 175 bin kişiye kanser teşhisi konuyor. Bunların yaklaşık 3 bini çocuk. Çocuklarda en sık görülen kanser türü ise lösemi. Bu artış, sigara, obezite, helicobacter pylori, alkol ve genetik yatkınlık.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber