Tatilden dönmeyi başarma rehberi

Haber Giriş : 14 Ocak 2006 09:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kurban Bayramı tatilcileri dönüş hazırlığında. Bayram süresince kazaları en aza indirebilmek için önlemler alan polis, dönüş trafiğinin çileye dönüşmemesi için vatandaşları da uyardı. Tatilcilerin son günü beklememesi gerektiğini belirten uzmanlar, trafik kazalarının en önemli nedenlerinin uykusuzluk ve aşırı hız olduğunu hatırlattı.

İçişleri Bakanlığı'nın genelgesi gereği her 30 kilometreye bir ekip otosu yerleştirilmesine rağmen kazaların devam ettiğini vurgulayan yetkililer tatil dönüşü için sürücülere hayat kurtaracak önerilerde bulundu :

Sürücü uykusuz, yorgun ve aç karnına yolculuğa çıkmamalı.

HIz kurallarına uymalı.

Kesİnlİkle alkollü olarak yola çıkılmamalı.

YolA çıkmadan önce hava ve yol durumu dikkate alınmalı.

Tatİlİn son gününde yola çıkmamaya özen gösterilmeli.

Trafİk uyarı levhalarının ne anlama geldiği yola çıkılmadan önce bir kez daha okunmalı.

KarŞIlaŞmalarda farlar kısa hüzmeye alınarak diğer araçların görüş alanı açılmalı.

AŞIrI hız, yakın takip, diğer araçları sıkıştırma, engelleme, hatalı sollama, yarışma, öne geçme gibi davranışlardan kaçınılmalı.

En fazla 3 saatte bir kısa süreli mola verilmeli, araç dışına çıkarak egzersiz yapmalı.

Araç kullanırken sigara kullanılması dikkatsizliği neden olabildiği için sürücüler direksiyon başında sigara kullanmamalı.

Yurdun bazı bölgelerinde bayramda kar ve yağmur yağışı beklendiği için görüş mesafesinin düşeceği hesaba katılmalı, araçların lastikleri hasarsız ve havaları tam olmalı. Karlı kesimlerde kar lastiği kullanılmalı ve araçta mutlaka zincir bulundurulmalı.

AraçlarIn akü, far, silecekleri ile kalorifer, klima, havalandırma ve rezistansı kontrol edilmeli.

Özellİkle bayram başlangıcı ve dönüşü sırasında otoyol gişelerinde yığılmalar oluşabileceği göz önünde bulundurularak erken yola çıkılmalı.

İç Anadolu'da don uyarısı

MAKİNA Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, tatilcilerin, büyük bölümünün geçeceği Orta Anadolu'da, don riskine karşı dikkatli olunmasını istedi. Dönüşlerin başladığı bugün ve yarın trafiğin yoğunlaşmasını beklediğini belirten Kalyoncu, ?Kazalar en çok tatilin başladığı ve bittiği günlerde meydana geliyor. Özelikle Orta Anadolu'da don riskine karşı dikkatli olunmalı. Frenler, kalorifer, cam suyu kontrol edilmeden, zincir ve battaniye alınmadan yola çıkılmamalı? dedi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber