CHP ÖSS'yi kaldıracakmış!

Haber Giriş : 14 Ocak 2006 11:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP lideri Baykal, Antalya'da yaptığı konuşmada, iktidara geldiklerinde üniversite sınav sistemini kaldıracaklarını söylemiş.
Haber aynen şöyle: "Türkiye'deki en önemli sorunlardan birinin eğitim sistemi olduğunu bildiren Baykal, iktidara gelmeleri halinde bugünkü sınav sistemini değiştireceklerini belirtti. Baykal, sözlerini şöyle tamamladı: 'Her yıl 2 milyon öğrenci liseyi bitirip üniversite sınavına giriyor. Bu gençlerin dörtte üçü üniversite kapısından geri dönüyor. Peki bu dörtte üç kalanın fiilen üniversiteye girmesine imkân var mı? Yok. Aileler, kurslara dershanelere gönderiyorlar, katrilyonlar harcıyorlar. Böyle eğitim sistemiyle ülkenin kalkınması mümkün değildir. CHP iktidarında, Türk gençliğinin dörtte üçünün üniversite kapısından dönmesine neden olan bu sınav sistemini kaldıracağız."

Haberi ilk okuduğumda, şaşkınlığın da ötesinde şoke oldum.
Bir muhalefet lideri, ki bu ana muhalefet lideri, ülkenin en önemli konusunda nasıl bu kadar yanılış bilgilere sahip olabilir?
Üstelik bu lider, üniversiteden gelme, üstelik bu liderin en büyük hayali günün birinde başbakan olmak.
Baykal'ın bayramda Antalya'da söylediklerine bakıldığında, ya CHP'nin iktidara gelme gibi bir düşüncesi yok ya da Baykal, eğitim konularında bilinenin de çok ötesinde kara cahil.
İsterseniz gelin önce, Baykal'ın söylemlerini yorumlamadan, ÖSYM'nin resmi verilerinden, geçen yıl ÖSS'ye girenlerin dağılımına bir göz atalım:

Başvuran toplam aday sayısı: 1.730.876
Sınavı geçerli olan aday sayısı: 1.671.603
Başvurup da ÖSS girmeyen aday sayısı: 59.150
Başvuranlardan lise son sınıfta olanlar: 639.024
Lise mezunu olup da açıkta olanlar: 796.138
Halen üniversitede okuyanlar: 155.274
Üniversiteyi bitirenler: 50.886
Diğer:30.281

ÖSYM'nin resmi verilerinde de görüldüğü gibi her yıl liseden mezun olup da üniversite giriş sınavı ÖSS'ye başvuran öğrenci sayısı, 2 milyon değil sadece ve sadece 650 bin civarında. Ayrıca sınava başvuran toplam aday sayısı da henüz iki milyonu bulmadı. Başvurup da sonra vazgeçenleri saymazsanız, başvurusu geçerli toplam aday sayısı bir milyon 671 bin 603.

Aslında çok daha vahimi, başvuranların 155 bin 274'ünün halen bir üniversitede öğrenim görüyor olması ve 50 binden fazlasının da üniversite mezun olması. Bu da gösteriyor ki kazanmayıp açıkta kalanlar gibi kazananlar da hallerinden hiç memnun değiller.

Üçüncü vahim bir hata ise üniversiteye alınan öğrenci sayısında. CHP lideri diyor ki 500 bin genç üniversiteye giriyor. Çok abartılı bir rakam, Adayların en çok girmek istedikleri, 4 yıllık fakültelerin toplam kontenjanı 200 bini bile bulmuyor. Sınavsız girilen iki yıllık meslek yüksekokulları ve açıköğretimi katsanız bile 500 bin rakamına ulaşmak çok zor.

Çözüm nasıl olacak?
Üniversite sınavını kaldırmak, iktidara gelen ya da aday olan tüm siyasi partilerin ortak temennisi. Ama bugüne kadar bu konuda somut bir öneri koyan olmadı. Bir ara Çiller, başbakanken, sınavsız üniversite vaat etmiş, ama daha aradan 24 saat geçmeden hata yaptığını anlayıp çark etmişti.
Baykal, sınavsız üniversiteye girişin formülünü biliyorsa hemen açıklamalıdır. Eğer bunu kamuoyuna açıklar ve kabul görürse, işte o zaman belki iktidara gelebilir. Yoksa, biz iktidara geldiğimizde onu da yaparız, bunu da yaparız vaatlerine, Türk halkının karnı tok. Hele hele gençler bu tür söylemleri artık rüyalarında görse bile inanamaz hale geldiler.
AKP, ÖSS'deki katsayı sorununu çözeceğiz diye oy istedi ve üçte iki çoğunlukla iktidara geldi. Sonuç ortada. Bir arpa boyu bile yol kat edemediler.
Özetin özeti: Politikacılar, eğitime ve gençlere gerçekten önem veriyorlarsa, uluorta konuşmasınlar. Ayrıca biraz da derslerine çalışsınlar ki, inandırıcılıklarını kaybetmesinler. Boş vaatlerle oy alma dönemi artık çok gerilerde kaldı...

abbas güçlü/milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber