Balkan şehirleri ile müşterek afet eğitimi

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün (AFAD) 20-26 Mayıs 2013 tarihleri arasında organize edeceği eğitim ve tatbikat programı çerçevesinde, Yunanistan'ın Selanik Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen arama kurtarma ekiplerini Valilik Toplantı Salonu'nda kabul etti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2013 17:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Balkan şehirleri ile müşterek afet eğitimi

Balkan savaşlarının 100. yılı dolayısıyla, meydana gelebilecek afetlerde Balkan şehirleri ile müşterek afet eğitimi ve alan tatbikatı kapsamında Samsun'a gelen Yunanistan'ın Selanik Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen arama kurtarma ekipleri Vali Hüseyin Aksoy'u ziyaret etti.

Samsun'un inanılmaz güzel olduğunu belirten Selanik Arama Kurtarma Ekibi Başkanı Miltos Bgnakis, "Samsun gerçekten çok fantastik bir yer. Bizleri misafir eden AKUT ekibi ve sizlere çok teşekkür ederim. Biz ekip olarak Dünya'nın ve Avrupa'nın birçok yerine gittik. Ancak Samsun gibi bir yer görmedik. Bunu açık yüreklilikle söylüyorum, Samsun cennet gibi bir yer" dedi.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Erkan Koparmal yaptığı konuşmasında, "Amacımız karşılıklı olarak Türkiye'de yeni kurulan afet yönetimi elden geçirilerek, nasıl yapılacağı konusunda gerek Yunanistan gerek Türkiye olarak birbirimize bilgi aktararak alan tatbikatları yapmaktır" diye konuştu.

COĞRAFİ TABANLI AFET YÖNETİM SİSTEMİ

Vali Hüseyin Aksoy ise yaptığı konuşmasında şunları kaydetti: "Değerli arkadaşlar, bugün Samsun'da doğal afetler konusunda ilgili kurum ve kuruluşların bir araya gelerek düzenlediğimiz ortak bir çalışma çerçevesinde ilimize gelen Selanik Arama Kurtarma Ekibi ve Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde faaliyetlerde bulunan arama kurtarma ekiplerinin ortak çalışması için bir program düzenlendi. Samsun bu programa ev sahipliği yapacaktır. Doğal afetler nerede, ne zaman olacağını bilmek mümkün değil. Her zaman, her yerde karşılaşabileceğimiz sel, heyelan, deprem gibi benzer afetler dünyanın birçok ülkesinde olabilmektedir. Bu kapsamda doğal afetlere işbirliği yapma, yardımlaşma deneyimlerini paylaşmak oldukça önem taşıyor. Bu bakımdan burada bugün bir araya gelen çalışma grubu, bu güne kadar yapmış oldukları faaliyetler çerçevesinde edinmiş oldukları deneyimleri bir birleri ile paylaşacaklar, buradan elde edecekleri tecrübelerle bundan sonraki bu tür afetlerde daha doğru şekilde çalışmalarına yön vereceklerdir. Bilindiği üzere Türkiye ve Yunanistan deprem bölgesinde yer alıyor. 1999'da Türkiye'de yaşanan deprem, daha sonra Atina'da yaşanan depremler sonrasında her iki ülkenin karşılıklı birbirine yardımları söz konusu olmuştur. Doğal afetlerde bu işbirliği oldukça önemli ve bu önemi ortaya koyabilmek adına önemli bir çalışma olarak bunu değerlendiriyoruz. Özellikle Samsun'da yürütmeye başladığımız coğrafi tabanlı afet yönetim sistemi konusunda da Ladik ve 19 Mayıs ilçelerimizde başlattığımız önemli bir çalışma olarak değerlendiriyoruz. Yaşanılan olaylar karşısında ortaya konan çalışma yöntemi nasıldır bunlar paylaşılacaktır. Bu işbirliğinin ilerde yaşanmasını arzu etmediğimiz ama olası afet noktasında da tecrübeyle birlikte yardımlaşma adına önemli bir çalışma olarak değerlendiriyorum. Afetlerde sadece arama kurtarma ekipleri değil, gönüllü sivil toplum örgütleri de bu konuda aktif rol alıyor. Samsun Mübadele Derneğimiz ve Samsun Off-Road Kulübümüz de bu konuda aktif rol alan sivil toplum kuruluşlarımızdır. Bu bakımdan ortak bir anlayış içerisinde mücadele edebilmek bakımından oldukça önemli bir çalışma programı olarak bunu görüyorum."

20-26 Mayıs 2013 tarihleri arasında yapılacak eğitim-arama-kurtarma çalışmalarına katılacak olan, doğal afetler konusunda bilgi alışverişi ve tecrübelerini paylaşacak olan ekipler, Vali Aksoy ile bir süre sohbet ettikten sonra hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber