Gazi Üniversitesinde Tarih Kurumu Başkanı tarih jürisinden çıkarılmış!!

Haber Giriş : 16 Ocak 2006 11:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, öğretim üyesi de olduğu Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'ne araştırma görevlisi alımı için açılan sınav jürisinden çıkarıldı.

Bölümün itirazına karşın değişiklik, Fakülte Dekanı İbrahim Ethem Anar'ın teklifi ve üniversite yönetiminin onayıyla gerçekleşti. Anar, ?aktif hocalarımızı tercih ettik' diye kararı savunurken, diğer üye Prof. Dr. Semih Yalçın'ın da jüriden çıkarılması tarih bölümünde ?kadrolaşma' rahatsızlığına neden oldu.

Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'ne alınacak iki araştırma görevlisi için oluşturulan jüride kriz yaşandı. Tarih Bölümü Başkanlığı Akademik Kurulu, yapılan oylama sonucunda Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kazım Yaşar Kopraman, Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Yusuf Halaçoğlu ve Prof. Dr. Semih Yalçın'ı akademik sınavda jüri olarak belirledi. Ancak dekanlık jüriyi oluşturma yetkisinin bölümde olmadığını söyleyerek Halaçoğlu ile Yalçın'ı jüriden çıkardı. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kopraman, dekanlığa jürinin değiştirilmesinin bölüm başkanlığının yetkisinde olduğunu, dekanlığın bu konuda tasarrufunun olamayacağını savundu. Gazi Üniversitesi Rektörü Kadri Yamaç, "Jüri, dekanlık yetkisindedir." deyince Dekan Anar, jüriyi değiştirdi. Prof. Dr. Anar, değişikliğe ?Halaçoğlu'nun görevi nedeniyle yıllardır herhangi bir öğretim faaliyetine katılmaması ve derslere girmemesini' gerekçe gösterdi. Halaçoğlu'nun jüriden çıkarılmasında art niyet olmadığını savunan Anar, "Hocamız bu tür sınavlarda da görev alabilir. Onu jüriden çıkarmamızın nedeni eğitim öğretim faaliyetine katılmamasıdır." dedi. Bu arada "Bölümde daha aktif hocalarımızı tercih ettik." diyen Dekan Anar'ın, tarih bölümüyle uzaktan yakından ilgisi bulunmuyor. Anar, matematik bölümü profesörü. Yükseköğretim Kanunu'na göre bölümün her düzeyde eğitim, öğretim, araştırmalarından ve bölüme ait her türlü faaliyetten bölüm başkanlığı sorumlu. Ancak bölümün belirlediği jüri, rektör onaylamadan görev yapamıyor. Başbakanlık özel izni ile Türk Tarih Kurumu Başkanlığı yapan Prof. Dr. Halaçoğlu, 10 yıldır Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde öğretim üyeliği görevinde bulunuyordu. Üniversitedeki pek çok öğretim üyesi tarafından bilim yönü takdir edilen Halaçoğlu'nu, bölüm akademik kurulu 12 oyla jüriye seçmişti. Akademik kurulun toplantısına 5 öğretim üyesi ise katılmamıştı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber