Halka bedava tavuk dağıtılacak

Haber Giriş : 17 Ocak 2006 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kuş gribinin ardından tavukçuluk sektöründe yaşanan krize müdahale eden Hükümet, kısa, orta ve uzun vadede alınacak tedbirleri tek tek belirledi. İşte hükümetin yol haritası...

Stoklarda biriken milyonlarca tavuk ve yumurta yoksullara dağıtılacak. Hem yoksulun protein ihtiyacı karşılanacak hem üretici kazanacak...

Kuş gribinin ardından tavukçuluk sektöründe yaşanan krize müdahale eden Hükümet, kısa, orta ve uzun vadede alınacak tedbirleri tek tek belirledi. Depolarda birikmiş 20 bin ton donmuş tavuk eti ve yumurta, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü aracılığı ile yoksullara bedava dağıtılacak. Böylece hem krizde olan sektör kazanacak, hem de yoksul vatandaşın protein ihtiyacı giderilmiş olacak.

Hazine, Maliye, Tarım, Devlet Planlama Teşkilatı ve Sağlık Bakanlığı temsilcilerinden oluşturulan komite, alınacak önlemleri, kısa, orta ve uzun vadeli olarak belirlendi. Dün Bakanlar Kurulu'nda da masaya yatırılan önlem paketinde ilginç öneriler dikkat çekiyor. İşte hükümetin yol haritası:

VERGİLERE ERTELEME

- Kuş gribi hastalığı için risk oluşturan ekonomik ömrünü tamamlamış tavukların piyasada satışı engellenerek itlaf edilecek. Tavuk başına üreticiye 3 YTL, kesimhaneye 1 YTL verilecek. Bu şekilde 10 milyon tavuğun itlaf edilmesi hedefleniyor.

- TMO tarafından üreticilere mısır, arpa ve buğdayın 12 ay vade farksız olarak satışı sağlanacak. Bu destek, TMO'nun 36 milyon YTL gelir kaybına neden olacak.

- Üreticilerin muhtasar vergi ve SSK primlerinin 1 yıl süreyle ertelenmesi için yasal düzenleme yapılacak. Yine üreticilerin işletmelerde kullandıkları elektrik ödemeleri de 1 yıl süreyle ertelenecek.

- Kamu kuruluşlarında verilecek yemeklerde beyaz et tüketiminin daha sık olarak mönüde yer alması sağlanacak. Böylece hem stokların eritilmesi sağlanacak, hem de kamuoyuna mesaj verilecek.

- Hayvanları itlaf edilenlere her itlaf edilen hayvan karşılığı itlaf bedeli ödenmesi ile beraber bir adet donmuş tavuk ve bir viyol yumurta verilecek.

- Sulak alanların ve entegre tesislerin çevresinde 5 KM'lik alandaki köy kanatlılarının hepsi itlaf edilecek.

- Depolarda birikmiş olan tavuk eti ve yumurta stokları yoksullara bedava dağıtılacak. 20 bin ton tavuk eti ve 30 milyon yumurtanın, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü tarafından dağıtılması öngörülüyor. Bedava dağıtılacak tavuk ve yumurtaların devlete maliyeti 46 milyon YTL olarak hesaplandı.

UZUN VADELİ TEDBİRLER

- Hastalığın yayılması ve kontrolünün zorlaşması durumunda köylerdeki tüm hayvanlar itlaf edilecek. Bu çerçevede 20 milyon köy tavuğu, 2 milyon hindinin, 2 milyon kaz ve ördeğin itlaf edilmesi planlanıyor. Bu itlafın devlete maliyeti ise 110 milyon YTL olacak.

- Kuş gribinin daha da yayılması durumunda gerek duyulursa, Türkiye'deki tüm kanatlı itlafı gündeme alınacak. Şimdilik uzak ihtimal olarak görülen böyle bir uygulamanın devlete en az 200 milyon YTL'ye mal olacağı hesaplandı.

- 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu'nda değişiklik yapılarak, kriz durumlarında ve tabii afetlerde oluşacak risklerin de sigorta kapsamına alınması sağlanacak.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber