TBMM'de 'mağdur hakları' için komisyon

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde suçtan zarar görenlerin sorunlarını ele almak üzere "Mağdur Hakları Alt Komisyonu" kuruldu.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2013 14:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
TBMM'de 'mağdur hakları' için komisyon

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün başkanlığında toplandı. Komisyon, Üstün ve AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ'ın verdiği dilekçeyi görüştü. Dilekçede şu ifadeler yer aldı:

"Suçtan zarar görmüş ve yeterince mağdur olmuş kişiler, bir de uzun, meşakkatli ve masraflı yargılama süreçlerinde, en az sanıklar kadar devletten yardım alamadıklarında ikinci bir mağduriyetle daha karşı karşıya kalmaktadır. Sanıklara tanınan bazı haklarla mağdur ve sanık hakları arasındaki mesafe sanık lehine daha da açılmış görünmektedir.

Artık mağdurlara yeni haklar tanınarak, aynı eşit haklarda yagılama süreçlerinin yürütülmesinin zamanının geldiği kanaatindeyiz. Mevzuatımızda suç mağdurlarına tanınan ve tanınması ihmal edilen hakların ve uygulamada yaşanan sıkıntıların tespit edilerek, mağdur haklarının geliştirilmesi için bir alt komisyon kurulmasını talep ederiz."

Önergesi üzerinde konuşan Dağ, mağdur hakkı denildiğinde birçok şeyin akla gelebileceğini belirtti. Dağ, "Ancak bizim önergemizdeki amacımız ceza yargılamasında sanık ve mağdur olarak düşündüğümüzde buradaki mağdur haklarıyla ilgilidir" dedi.

Komisyon Başkanı Üstün de, "Kızılay'da yürüyen bir adama Ferrari ile biri çarptığında, o kişinin onlarca avukatı olabilir. Diğeri de gariban, hastanede sakat kalıp, duruşmaya gelemeyebilir. Bu durumda o kişiyi kim savunacak? 11-12 yaşında tacize uğramış bir kız çocuğunu düşünün. Tacizciyi savunan avukat var, gerekirse devlet ona avukat tahsis ediyor. Ama o kızı savunacak, yeterince koruyacak bir hukuk sistemi yok gibi geliyor. Bu konuda komisyonumuzun bir çalışma yapmasında zaruret var" diye konuştu.

İktidar ve muhalefet temsilcilerinin konuşmalarının ardından ardından komisyon, oy birliğiyle mağdur haklarına ilişkin alt komisyon kurulmasına karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber