YSK, seçime katılma yeterliliği görülen partileri belirledi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Ocak 2006 12:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bu ayın son haftasında 2 yıl için yeniden kurulacak il ve ilçe seçim kurullarında temsilci bulundurabilecek ve seçmen kütüğü verilebilecek seçim katılma yeterliliği olan partileri belirledi. 19 parti bu haktan yararlanabilecek.

YSK'nın konuya ilişkin 3 kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

YSK, 2004 yılının Ocak ayında kurulan ve 2 yıllık görev süreleri dolacak olan il ve ilçe seçim kurullarının 2 yıl için yeniden oluşumunda temsilci bulundurabilecek seçime katılma yeterliliği taşıyan siyasi partileri yeniden belirledi.

YSK'nın yasada öngörülen koşulları taşıdığına karar verdiği partiler şöyle:

"Adalet ve Kalkınma Partisi, Anavatan Partisi, Aydınlık Türkiye Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokratik Sol Parti, Doğru Yol Partisi, Emek Partisi, Genç Parti, Hak ve Özgürlükler Partisi, Hürriyet ve Değişim Partisi, İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Sosyaldemokrat Halk Partisi ve Türkiye Komünist Partisi." Diğer partiler ise genel kongre ve teşkilatlanma ile diğer koşulları, baz alınan 1 Temmuz 2005 tarihi itibariyle yerine getiremedikleri için liste dışında kaldı.

Her yıl Ocak ayında siyasi partilerin seçime katılabilme yeterlilikleri Yüksek Seçim Kurulu'nca yeniden belirlenecek.

Yeniden oluşturulacak il ve ilçe seçim kurulları, 2 yıllık görev süreleri içinde yasalarda belirtilen görevlerle birlikte tüm seçimler, halkoylamaları, seçmen kütükleri yazımı, denetimi ve güncelleştirilmesi ile ilgili işlemleri yürütecek.

Belirlenen partilerin genel merkezleri ile yetki vermeleri durumunda il ve ilçe başkanlıkları seçmen kütüklerini isteyebilecek.
Bir seçim döneminde ikiden fazla seçmen kütüğü istenemeyecek.

Seçmen kütüğünün bilgisayar ortamında olduğu illerde bu istekler bilgisayar ortamında karşılanacak.

Seçmen kütüğü örneklerine karşılık 2006 yılında seçmen başına 5 YKr alınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber