Belediye Kanunu, Büyükşehir Belediye Kanunu ve İl Özel İdareler Kanunu değişiklikleri yerel seçimden hemen sonra yürürlüğe girecek.

Haber Giriş : 14 Aralık 2003 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediye Kanunu, Büyükşehir Belediye Kanunu ve İl Özel İdareler Kanunu değişiklikleri yerel seçimden hemen sonra yürürlüğe girecek.

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Belediye Kanunu, Büyükşehir Belediye Kanunu ve İl Özel İdaresi Kanunu, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Ziyaettin Akbulut başkanlığındaki heyet tarafından yeniden düzenlendi. Yerel Yönetimler Reformu pazartesi günü yapılacak Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesinin ardından Meclis'e sevkedilecek.

Yerel Yönetimler Reform tasarıları 28 Mart seçimleri öncesinde Meclis'te yasalaştırılacak.

Yetki ve gelirleri artacak

28 Mart'ta seçilecek olan belediye başkanları yeni yetki ve gelirlerle birlikte göreve başlamış olacak. Eğitim, sağlık gibi hizmetler il özel idareleri ve belediyeler tarafından yerine getirilecek. İl özel idareleri ve belediyelerin genel bütçeden olan payları arttırılırken, gelir kaynaklarını arttırmak için yeni vergiler ihdas edilecek.

Belde belediyeleri kapatılacak

2 binin altındaki belediyelerin kapatılmasının istenmesine rağmen AK Parti milletvekilleri 5 binin altındaki belde belediyelerinin kapatılmasını önerdi. Ancak seçimden sonra yeni seçilen belde belediyelerinin kapatılması sorunu ortaya çıkacak. Bu konudaki kesin kararı Bakanlar Kurulu verecek.

Aydınlatma yükü kalkıyor

TBMM İçişleri Komisyonu'nun önerisi kabul edilirse, park ve bahçeler ile sokakların aydınlatılması için harcanan enerjinin bedeli, elektrik dağıtım ihalelerini alan firmalara yüklenecek.

Kulüp başkanı olamayacaklar

Tasarıya göre belediye başkanları, görevleri sırasında profesyonel spor klüplerinin yönetim kurulunda görev alamayacaklar ve spor kulüplerine başkanlık yapamayacaklar. Komisyon, tasarıya spor tesislerine ile profesyonel ve amatör spor kulüplerine belediye bütçesinden yardım yapılmasına ilişkin düzenleme yapılmasını önerdi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber