Bilgisayar fırsatını kaçırmamak için sınıfı bahçeye taşıdılar

Haber Giriş : 18 Ocak 2006 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı'nın başlattığı ?Bilgi Teknolojisi Sınıfı' (BTS) uygulamasından yararlanmak, her yıl verilen yaklaşık 100 bin bilgisayardan pay almak isteyen okullar ilginç yöntemlere başvuruyor. Bakanlık bugüne kadar 5 bin 500 BTS kurdu; 2006'da bu sayıya 2 bin ilave yapmak istiyor. Söz konusu sınıflardan birine sahip olmak için en büyük çabayı ise derslik sayısı az olan okullar sergiliyor. Okul yöneticileri bakanlığın sağladığı imkanları öğrencilerin istifadesine sunmak amacıyla her yolu deniyor. Teknoloji sınıfı için boş bir dersliği olmayan Antalya Cihadiye İlköğretim Okulu da, sorunu radikal bir yöntemle çözmüş. Önce 8. sınıf öğrencilerinin eğitim gördüğü sınıfı bahçeye kurulan bir konteynıra taşıyan okul yönetimi, ardından boşalan sınıfı BTS'ye dönüştürüp bakanlıktan 27 bilgisayarı kapmış. Müdür vekili İsmail Çobanoğlu, ?Bu sınıfı açmasaydık bilgisayarlar başka okula giderdi. Kendi imkanlarımızla 5-6 senede alamazdık.? diyor. Çobanoğlu, fedakarlığı daha iyi bir eğitim adına yaptıklarının da altını çiziyor.

MEB'in teknolojiyi ilköğretim sıralarındaki öğrencilerle buluşturma projesi başarıyla devam ediyor. 400 bin bilgisayar öğrencilerin hizmetinde. ?50 öğrenciye bir bilgisayar' yönündeki hedef de aşıldı. Şu anda okullarda 40 öğrenciye bir bilgisayar düşüyor. 2006 Mayıs'ında projenin tamamlanacağını belirten Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Nizami Aktürk, o zaman 28-30 öğrenciye bir bilgisayar düşeceğini kaydetti. MEB, 2006 yılında 2 bin BTS daha kurarak açığı kapatmaya çalışacak. Yıl sonunda BTS'siz okul kalmayacağını ifade eden Nizami Aktürk, şu anki başarı oranlarının yüzde 60 seviyesinde olduğunu açıkladı. Türkiye'nin gelişmiş ülkelerin gerisinde olmasına karşın yaptığı atakla açığı kapatmaya başladığına işaret eden Aktürk, "İngiltere'de lise seviyesinde 5, ilköğretim seviyesinde ise 8 öğrenciye bir bilgisayar düşüyor. Bu oran Hollanda'da iki, Finlandiya'da 1 öğrencidir." dedi. Yaptıkları çalışma ile 2003 yılından bu yana 5 bin 500 BTS'yi hayata geçirdikleri bilgisini veren Aktürk, "Toplamda 7 bin 500 BTS sınıfına ihtiyacımız vardı. Şu an bu rakam 2 bin BTS'ye düştü. Her sene 100 bin bilgisayar kuruyoruz. ADSL'li internet erişim oranımız yüzde 95'e ulaştı." diye konuştu.

MEB, yurt genelinde sınıfları bilgisayarla donatmaya çalışırken, okullar da bu imkanlardan faydalanmak için azami gayret gösteriyor. Bünyesinde teknoloji sınıfı olmamasına karşın elindeki bilgisayarları başka okullara kaptırmak istemeyen okul idareleri, ilginç uygulamalara imza atıyor. Bunlardan biri de Antalya'daki Cihadiye İlköğretim Okulu. Derslik sayısının az olduğu okulun yönetimi, teknoloji sınıfına sahip olmak için 8. sınıf öğrencilerini bahçedeki konteynıra taşıdı. Ardından da boşalan sınıf 27 bilgisayarlı BTS'ye dönüştürüldü.

Cihadiye İlköğretim Okulu idarecilerinin davranışını 'Bir kültür değişimi.' sözleriyle ifade eden Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Nizami Aktürk, "Ancak herkes bu okulun idarecileri kadar duyarlı olmuyor. Akıllı bir müdürmüş. Bazısına yalvarıyorum; ama almıyor." değerlendirmesinde bulundu. BTS çalışmaları devam ederken, öğretmenleri de düşünen bakanlık, 100 bin öğretmene bilgisayar dağıttı. Aktürk, "200 bin öğretmenimiz bir şekilde bilgisayar sahibi. Öğrenme ve öğretme çalışmalarını bu bilgisayarlarla yapıyorlar. Öğretmenlerimizin yüzde 80'i dağıttığımız dizüstü bilgisayarlara sahip." dedi.

Türkiye'de 4,2 milyon bilgisayar var

Uygulamanın karşısındaki en ciddi sorun ise teknolojinin kendisini sürekli yenilemesi. Bakanlığın geçmişte dağıttığı 40 bin bilgisayar çöpe gitmek üzere. 2002 yılında dağıtılan bilgisayarlar üzerlerinden 4 yıl geçtiği için bugünkülerle aynı özelliklere sahip değil. Teknolojiyi yakalama noktasında ciddi sıkıntı içinde olduklarını kaydeden Nizami Aktürk şunları söyledi: "Teknolojiyi takip etmek ve kullanmak zor. Bundan 3 yıl önce dağıttığımız bilgisayarlar bugün geri kalmış durumda. Update ise çok anormal paralar tutuyor. Ama bu ihtiyaç hiç bitmeyecek." Türkiye'de yaklaşık 4,2 milyon bilgisayar bulunuyor. Bu bilgisayarların 2,5 milyonu işyerlerinde, 1,7 milyonu kişisel amaçlı mekanlarda kullanılıyor. Dünyada ortalama 100 kişiye 11 bilgisayar, Türkiye'de ise 100 kişiye 6 bilgisayar düşüyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber